Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Fotoğraf Teknik Terimler Sözlüğü

ALAN AÇISI :Objektiflerin kapsadığı yatay alanın açısı.
ANTİ-STATİK BEZ: Objektiflerin ya da saydamları silmek için ve statik elektrikten kaynaklanan toz zerreciklerini uzaklaştırmak için kullanılan ilaçlı bez.
AUTOFOCUS:Netlik ayarının,deklanşörden verilen komutla otomatik olarak yapılabildiği modern objektif sistemi.
B (BULB):Uzun pozlandırmalarda,makine perdesinin veya obtüratörünün istenilen süre için açık kalmasını sağlayan kilitleme sistemi.
BRACKETİNG:Alınacak sonuçlarda herhangi bir pozlandırma hatasına meydan vermemek için aynı konuyu birbirine yakın ama farklı diyafram ya da enstantane hızıyla çekme yöntemi.
DX AYARI: Film kasetlerinde bulunan ve film duyarlılığını otomatik olarak algılayıp,makineye aktaran sistem.
DİFFUSER (YAYICI):Işığı yayan ve yumuşatan açık renkli şeffaf yüzey.
DEKLANŞÖR: Fotoğraf makinesinde çekim için kullanılan düğme.
DİAPOZİTİF (SLAYT): İçinden ışık geçirerek seyredilen pozitif ya da bir başka deyişle saydam olarak da adlandırılan gerçek görüntülü film.

DİYAFRAM: Bir optik sisteme giren ışığın denetimini sağlayan mekanik kapakçık grubu.("f" olarak ifade edilir ve diyafram açıklığını belirten rakamla beraber yazılır(f:5.6 gibi).
DİYOPTRİ: Optik camların ışığı kırma gücünün sayısal ifadesi.
DUPLİCATE: Slayt (saydam) filmlerden yapılan çoğaltma.
ENSTANTANE: Fotoğraf makinesinde bulunan obtüratör veya perdenin açık kalma süresinin, saniyenin kaçta biri olduğunu belirten sayısal ifade(1/250 gibi).
FLAŞ: Yeterli ışık olmayan ortamlarda, anlık yardımcı yapay ışık kaynağı.
FOKAL UZUNLUK: Objektiflerin odak uzunluğu.
FLULUK: Net olmayan fotoğraf ya da bir bölümü netlit alanının dışında kalan yer.
GERİ PLAN: Bir fotoğrafta; asıl konunun gerisinde kalan alan.
GREN: Filmlerde ya da baskılarda,pozlandırılmış alanların gelişimi sırasında oluşan mikroskopik şekillenmeler.
GÜN IŞIĞI: Renk ısı derecesi 5500 Kelvin olan,güneş doğduktan sonraki 2 saat sonra oluşan ışığın rengi. Elektronik flaşlar, gün ışığı yayar.
ISO (ASA): Fotoğraf filmlerinde,ışığa duyarlılık derecesini belirleyen standart ölçüm sistemi(ASA=Amerikan Standarts Association).
KELVİN: Renkli fotoğrafta ışığın renk tonunu ölçmeye yarayan birimler(Gün ışığı= 5500 Kelvin).
KONTAKT BASKI: Özellikle siyah/beyaz fotoğrafları,büyütmeden önce seçebilmek için negatifle anı boyda üretilen ufak baskılar.
KONTRAST: Bir fotoğrafın konusunda yeralan en aydınlık ve en karanlık bölümler arasındaki oran.
KASET: İçindeki filmi ışıktan koruyabilen ve onu ileri-geri sarabilmek için düzenekleri bulunan ifak makara kutu.
NEGATİF: Orijinal renklerin veya gri tonlarının tersine sıralanmış karşı tonların görüntüsü.Negatif filmler,negatif kağıda basıldıklarında,yine pozitife dönüşürler.
NETLİK: Bir fotoğraf filmi veya baskısının keskinlik derecesi.
OBTÜRATÖR: Objektiften film yüzeyine yansıyan ışığın süresini ayarlayabilen sistem.
OPTİK: Objektif veya vizörde bulunan mercek sistemi.
OBJEKTİF: Görüntüyü film yüzeyine yansıtan optik sistem.
35 MM FOTOĞRAF FİLMİ: Genel olarak 24x36 mm'lik bir görüntü alanı içeren ve kenarlarıyla 35 mm'lik genişliğe ulaşan perforeli film.
35 MM'LİK FOTOĞRAF MAKİNESİ:35 mm'lik filmlerle çekim yapan yaygın ve standart fotoğraf makineleri (35 mm'lik ilk fotoğraf makinesi,1924'te üretildi).
PARALAKS: Telemetreli fotoğraf makinelerinde,vizörden alınan görüntü ile objektiften film yüzeyine yansıyan konu arasındaki açı farkı(Bu tip hata,35 mm'lik refleks makinelerde oluşmaz).
PANNİNG: Hareketli bir konuyu,makine vizöründen takip ederek yapılan bir çekim türü.
PERSPEKTİF: Fotoğrafta bir kare içine sığan farklı uzaklıklardaki objelerin,birbirleriyle olan görsel ilişkisi. Uzun odaklı objektiflerle çekilen fotoğraflarda, perspektif sıkışması olur.
POZLANDIRMA: Kullanılan film duyarlılığına göre, yüzeyinin yeterli ve doğru ışık alması.Pozlandırma,diyafram(gözdeki iris gibi girecek ışık miktarını ayarlayan düzenek)ve enstantaneyle(ışık alma süresi)belirlenir.
POZOMETRE (IŞIK ÖLÇER):Çoğu zaman fotoğraf makinesinin gövdesinde bulunan,bağımsız olarak da kullanılabilen ve ışığın gücünü ölçmeye yarayan alet.
POZ KİLİTLEME DÜĞMESİ: Nokta ölçümlerde,asıl konunun kare içinde yer değiştirmesi halinde,elde edilen ölçümün bozulmaması için basılan bir düğme.Bazı makinelerde,deklanşöre hafif basarak elde edilir.
PARASOLEY: Direkt ışık hüzmelerinin,objektifin içinde yansıyarak meydana getirdikleri lekeleri önlemeye yarayan ve objektifin önüne bağlanan hani biçimindeki aparat.
ROLL FİLM: (4.5x6 cm) (6x6 cm) (6x7 cm) (6x9 cm) boyutunda görüntü veren,orta formatlı fotoğraf makinelerinde kullanılan film türü (1 2 0 olarak da adlandırılır).
SANDVİÇ: Uyum sağlayan iki diayı üst üste kullanma yöntemi.İki veya fazla dia film karesi(slayt,saydam) kullanarak hem kopya (duplicate) hem de büyütme yapılır.
STOP: Diyafram veya enstantane ayarları arasındaki derece farkları.(f:5.6-f:8 arası=1 stop)(1/125 ile 1/500 arası=2 stop)
TON: Belirli bir rengin doygunluğu.
TRİPOD (ÜÇ AYAK): Uzun süreli beklemeye dayalı pozlandırmada,fotoğraf makinesini sabitleştirmeye yarayan 3 ayaklı, katlanabilir sehpa.
TTL (THROUGH THE LENS):Işık gücünü,film yüzeyinden ölçen flaş sistemi.
SENKRONİZASYON: Fotoğraf makinesinin perdesi açıkken, flaşın yansıması.Çoğu makinelerde,en kısa senkronizasyon süresi 1/125 saniyedir.
VİZÖR: Fotoğraf makinelerinde pozlandırma bölgesine bakılan bakış camı.Günümüz modern fotoğraf makinelerinde, pozlandırmayı denetlemeye yarayan bilgiler de,gözün bakıldığı bu yüzeyde elektronik veya mekonik şekilde görülür.
ZOOM OBJEKTİFLER: Değişebilir odak uzaklıklı objektiflere verilen ad(çok geniş açı/balık gözü:15 mm) (çok geniş açılar:16-21 mm)(geniş açılar:24-35 mm)(Normal objektifler: 45--55 mm)(kısa teleobjektifler:85-100 mm)(orta teleobjektifler:135-200 mm)( uzun teleobjektifler:300-1000 mm)
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: