Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Bir insan çok gülmekten ölebilir mi?

Kahkahaların ömrü uzattığı genel olarak kabul edilir.Ama aynı zamanda çok komik olduğunda söylenen “gülmekten ölüyorum” ifadelerini de herkes duymuştur.Peki bu ifadenin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Gerçekten kahkahadan ölüm vakaları oldu mu ve bu biyolojik açıdan nasıl mümkün olabilir? Ne yazık ki böyle bir durum gerçekten mümkün ve kahkahadan ölümler gerçekten de kaydedildi. Üstelik kahkaha, vücudu birkaç farklı şekilde olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak bu, gülmenin tehlikeli olduğu anlamına gelmez.

Kahkaha bayılmaya neden olabilir 

Bazı durumlarda aşırı gülmek bilinç kaybına neden olabilir. Bu durumda kan basıncı keskin bir şekilde düşer ve bu da istemsiz fizyolojik süreçlerden sorumlu olan otonom sinir sisteminin reaksiyonuna yol açar. Otonom sinir sistemi beyne giden kan akışında keskin bir azalmaya neden olarak bilinç kaybına neden olur. Bu arada bayılmanın kesin mekanizmaları hala tam olarak bilinmiyor.Yakın zamanda yapılan bir araştırma,yalnızca beyinden sinyal almakla kalmayıp aynı zamanda bunları beyne gönderen kalbin de önemli bir rol oynadığını gösterdi . 

Peki kahkaha nasıl bayılmaya neden olur? 

İnsan güldüğünde göğsünü yukarı aşağı hareket ettirir. Bunun sonucunda göğüsteki basınç hızla değişir. Bu, beyinden çoğu organa sinyal taşıyan vagus sinirini etkileyebilir. Baş dönmesine ve hatta bilinç kaybına neden olan da bu süreçtir.


Belgelenen ilk kahkahadan bayılma vakası,1997'de Seinfeld adlı televizyon programında 62 yaşındaki bir yarışmacının birkaç kez gülmekten bayıldığı olaydı. Sonuç olarak bu duruma “Seinfeld bayılması” adı verildi. Bu adamın hipertansiyon ve bir dizi başka kalp-damar hastalığına sahip olduğu biliniyor. Ancak yine de gösteriye katılan kişi bilinç kaybından ölmedi.

Bir insan neden gülmekten ölebilir? 
Daha sonra ortaya çıktığı gibi, kahkahadan bayılma genellikle birkaç dakika sürer. Ancak teorik olarak kalp durmasına neden olabilir. Ancak en büyük risk tehlikeli durumlarda bilinç kaybının yaşanabilmesidir. Örneğin, bir kişi, örneğin o anda merdivenlerden yukarı çıkarken veya metro yürüyen merdivenine biniyorsa düşebilir ve ciddi şekilde yaralanabilir. Kahkaha ayrıca ses tellerinde laringospazm olarak bilinen ve boğulmaya neden olabilecek ani bir spazma neden olabilir. Kişi gülerken yeterli oksijen alamıyorsa bu durum mümkündür. Ayrıca aşırı kahkaha, ciddi bir atağı tetikleyebileceğinden astımlı kişiler için tehlikeli olabilir. Bir çalışma, astımlıların sıklıkla gülerken atak geçirdiğini gösterdi.



Kahkaha astım krizine yol açabilir 
Bazı durumlarda astım atakları ölümcül olabilir. Doğru, eğer bir kişi inhaleri zamanında kullanırsa, kötü bir şey olmayacak. 

Gülmek ne kadar tehlikeli? 

Yukarıda bahsedildiği gibi, kahkahadan ve kalp durması ve boğulma gibi çeşitli nedenlerle ölüm vakaları zaten olmuştur. Ancak ölüm ihtimali son derece düşüktür.Üstelik gülerken ölüm genellikle ciddi kronik hastalıkları olan kişilerde görülür. Çoğu durumda kahkaha zararsızdır ve hatta faydalıdır; aksi takdirde evrim bize mizah duygusu kazandırmazdı. Bu arada sadece insanlar değil hayvanlar da gülebilir. Daha önce bilimsel açıdan gülmenin neden gerekli olduğunu ayrıntılı olarak anlatmıştık.
  

Gülmek zararlı olmaktan çok faydalıdır 

Örneğin bazı araştırmalar gülmenin kaygıyı azalttığını ve kortizol olarak bilinen stres hormonu miktarını azalttığını ancak aynı zamanda mutluluk hormonu olarak kabul edilen dopamin miktarını da artırdığını ortaya koymuştur. Başka bir çalışma, kahkahaların kandaki oksijeni arttırdığını ve koroner arter hastalığı olan hastalarda inflamasyonu azalttığını buldu. Bu nedenle gönülden gülmenin hazzını kendinize esirgemeyin. Size zarar vermeyecek, ancak gün boyunca refahınızı ve ruh halinizi iyileştirecektir. Son olarak bir insanın gülerken ağlayabileceğini de hatırlatalım.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: