Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Buyrun Mp4,Mp5 Nedir?Mp3 den farkı nedir? Mp7 var mı?

En çok sorulardan birisi olan mp4 ler mp5 ler mp4 ve mp5 in mp3 den farkları ayrıca yeni çıkan mp6 lar ile mp7 dosya formatları ve oynatıcılarından bahsedeceğim.
Görüldüğü kadarıyla bu dosya formatlarını pek bilen yok.Google‘de dahi aratttığınızda çok bir bilgiye rastlayamıyorsunuz.Yazanlarda yüzeysel geçmişler sagolsunlar.Sizlere bildiğim kadarıyla en ince ayrıntısına kadar bahsetmek istedim.
Mp4,Mp5 var mı ?Mp7çıkacak mı ?
Evet var Mp4 dosya formatları çıkalı bayağı oldu Mp5 ler ise Mp4 lerden hemen sonra çıktı hatta ve hatta şuan Mp7 dosya formatları çıktığı söyleniyor.crea-a9.JPG
Mesela Crea firmasının bir Mp4 Player’i şuan piyasada mevcut.Crea A9+ Bluetooth destekli bu player ile mp3 ve mp4 formatlarını rahatlıkla oynatabilmektesiniz.Çok ufak boyutlu olması ve çok hafif olması gerçektende ilgi çekici.Ayrıca bir Mp3 playerden istediğinizden çok çok daha fazlası var hem görüntü hem ses hemde minicik diyebilirim.Ayrıca resim dosyalarını ve metin dosyalarını da destekliyor bunun dışında bir metin dosyasını okurken mp3 de mp4 de dinleyebilmektesiniz.Ses kaydınıda unutmamışlar.

Teknik özellikleri:
* Pil : Dahili Li-poly pil ile Metin modunda 40 saat,Müzik modunda 20 saat,video modunda 9 saat
* Formatlar: MP3,WMA,OGG,JPG,TXT,MP4 video desteği
* Bağlantıı:USB 2.0 ile data aktarımı
* Depolama alanı:SD kart ile arttırılabilen 1GB dahili bellek
* Ekran:2,0”265K renkli TFT LCD ekran
* Fonksiyonlar:FM radyo ve radyodan kayıt,video oynatma özelliği,müzik dinlerken metin gösterimi, ses kaydı,line-in kayıt,zaman ayarlı kayıt,metin dosyaları görüntüleme,JPG formatlı resim dosyalarını görüntüleme, Bluetooth kablosuz kulaklık desteği
* Bluetooth desteği
* Ek özellikler:Ses,SRS WOW 3D efekt,kullanıcıya özel 5 band EQ,9 mod EQ desteği,JPEG gösterimi: müzik çalarken resim izleyebilme,Dijital saat ve alarm fonksiyonu,Şarkı sözü desteği(manuel ve otomatik)
Fiyatı :
* 300YTL(+- Aşağı yukarı)
Gelişmiş teknolojik ve çok tatlı bir alet diyebilirim.Neyse bu kısmı çok fazla uzatmadan asıl konumuza dönelim.
Mp4 Nedir ?
Daha önceden kullanılan MPEG 2 sıkıştırma sistemi üzerinde teknolojik gelişmeler devam etmeye başladı ardından Mp3 ler de oluşturuldu .2 yeni uluslararası standart üretildi.H.264/ISO/IEC-14496 Bölüm10 (ya da kısaca H.264) ve ISO/IEC-14496 Bölüm 2(ya da kısaca MPEG-4 Görüntü) isimlerini aldılar.

H264 daha performanslı, hızlı dahada fazla verimli olmayı amaçlamıştı.Güvenilir ve kullanışlı olmayı hedeflediler zaten TEKNOLOJİ de budur işte birşeyi daha verimli daha hızlı daha güvenilir kullanmak sonuçta ortaya televizyon yayıncılığının(broadcasting),sayısal bağlantılar üzerinden görüntü akışı(streaming)ve sayısal veri saklama(storage)alanlarında gelişti kısacası hemen hemen her piyasaya girdi.

MPEG4 ise biraz daha farklı olarak geliştirildi.Dikdörtgen görüntü formatı dediğimiz teknolojiyi alıp Nesnesel görüntü teknolojisi dediğimiz daha farklı alanlara kaydılar.

Sonuçta MP4 lerle görüntü formatı oluştu diyebilirim.Mp3 Playerlerin tahtlarını ele geçirmeye başladılar ve piyasada adını sıkça duymaya başladığımz yukarıda da örnek verdiğim gibi Hem Ses hemde Görüntü verebilen Mp4 Playerler ortaya çıktı…

Mp4 lerde Ses ve Görüntü sıkıştırılarak özel bir format haline geldi.
Fakat….MP4 lerinizi Winamp programınızda kullanamazsınız.Winamp programınıza Mp4 yama paketlerini kurmanız gerekecektir.Ayrıca Eski versiyon Media Playerlerde de bu formatı çalıştıramayabilirsiniz.Ek olarak Plugin yada Codec dediğimiz bileşenleri programlarınıza kurduğunuzda bu dosya formatlarını oynatabilmektesiniz. Ayrıca yeni çıkan QuickTime Final V 6 programıda MPEG-4 mp4 dosya formatını tanımakta…
Mp4 Avantajı nedir ?Mp3 den Farkı nedir?
Bunu bir örnekle açıklayalım bir Track yada o tip bir ses dosyanız var Wave filan …Bunu Mp3 e çevirdiğinizi birde aynı dosyayı mp4 e çevirdiğinizi düşünelim.

Mp4 e çevirdiğiniz zaman Ses kalitesi Mp3 e göre çok daha yüksek ve kaliteli olacaktır.Aynı zamanda Mp3 den daha az yer kaplayacaktır.Yani daha iyi kalite daha az dosya büyüklüğü demek…

Peki Mp4 ün Mp3 e göre Dezavantajı var mı ?
Yukarıda da bahsettiğim gibi tek dezavantajı var.Mp4 dosyanızı açabilmeniz için kullandığınız Winamp gibi programlar desteklemeyebilir.Bu programlara Codec yada Plugin yamaları yükleyerek çalıştırabilirsiniz.Gerçi oynatıcılar yani Quicktime Media Player Classic gibi birçok programın yeni sürümlerinde artık Mp4 dosya formatlarını desteklemeye başladılar..
Ama bu dosyayı bir arkadaşınıza gönderdiğinizde”Lan salak bana bozuk dosya göndermişsin“ yada” Abi bu dosyayı açamıyorum ne gönderdin bana virüs mü? ”Gibi cevaplarla karşılaşabilirsiniz :)
Ayrıca belirtmeden geçmek istemediğim…
mediaconverter.org/ adresinde ses dosyası formatalarından mp3,ogg,wav,wma ,Video formatlarından 3g2, 3gp,avi,flv,m4v,mov,mp4, mpg, mpeg, rm,wmv uzantılı dosyalar birbirlerine dönüştüme yani Convert yapabilmektesiniz.

Gelelim Mp5 lere …
Mp5 nedir? Ne işe yarar? Mp4 den farkları…
Yukarıda Mpeg4 lerin Mp3 lere olan farkı gibi..Yeni bir teknoloji diyebilirim.Şuan için yaygın değil. Fakat internette okuduğum bazı yazılara göre yabancı ülkelerin bir kısmında mpeg-5 görüntü ve yayın sistemlerine geçen ülkeler varmışş..
Mp5 lerde Mp4 lere göre biraz daha kaliteli ve daha farkı bir teknolojisi olduğu söyleniyor.Tabi amaç yine daha hızlı daha verimli daha güvenli olarak daha az yer kaplayan yani birazdaha iyi sıkıştırılmış görüntü formatları..
Mp4 ler yaygınlaşırsa çok daha az yer kapladığı için disk alanından ve yükleme süresinden kazanç elde edeceğiz.verimi ve kalitesi ile çok daha iyi şekilde teknolojiyi kullanacağız.Tabi bu yeni çıkacak olan formatlar içinde geçerli…

Her yeni çıkan format bir öncekine göre içinde daha fazla özellik barındırarak daha kaliteli başarımı yüksek olarak piyasaya sürülmekte. Bununla birlikte hızla yaygınlaşmaya başlayan Playerleri( Mp3 player,Mp4 player gibi)günlük hayatımıza giriyor.

Teknoloji şuan nerede ?
Söylendiğine göre MPEG-7 ye kadar gelinmiş tabi yaygın değil.yani şuan geliştirilme ve test aşamasındalar. Birkaç yıl sonra Mp6 ve mp7 playerler cebinizde dolaşmaya başlarsınız heralde…

Amaç hem görüntü hem ses birlikte bir media dosyası ve bunun televizyon,internet gibi sistemlerde yaygınlaşması…Tabi bu sırada maliyet performans ve kalite için çok daha iyi sıkıştırma…
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: