Milyonlarca insan yapay zekanın yüzüne baktı; bu da, bu sistemleri iyi anlayıp anlamadığımız ve onları nasıl kullanacağımızı bilip bilmediğimiz sorusunun her zamankinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. En yetenekli yapay zeka modelleri "muazzam hesaplama ilerlemeleridir" ve gelecek neslin muhtemelen daha da yetenekli olması muhtemeldir.
2024'te sinir ağları
ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana, üretken yapay zeka modellerinin gelişimi baş döndürücü bir hızla devam ediyor; yeni bir yapay zeka sistemleri sınıfı çok modlu olmayı öğreniyor. Bu, sinir ağlarını eğitmek için kullanılan verilerin yalnızca Wikipedia gibi metin kaynaklarından değil, aynı zamanda YouTube videolarından ve diğer sesli ve görsel bilgi kaynaklarından da geldiği anlamına gelir. Bütün bunlar bir kez daha yapay zeka sistemleriyle ilgili ana sorunlardan biri olan bilginin güvenilirliğini gündeme getiriyor.
Chatbotlar sahte fotoğraf ve videoları bizimle cömertçe paylaşıyor (ve bunun sahte olduğunu anlamak oldukça zor) ve gelecekte bu sorun daha da kötüleşerek hem bireylere hem de büyük şirketlere ve hatta devletlere giderek daha fazla zarar verecek. Bütün bunlar, pek çok uzmanın daha önce hiç görülmemiş yeni sorun sınıflarının ortaya çıkacağını öngördüğü , yeni ortaya çıkan düzenlemelere rağmen gerçekleşiyor .
Bugün yapay zeka, hem metin hem de video gibi sahte içeriklerin oluşturulmasını kelimenin tam anlamıyla otomatikleştirmeyi mümkün kılıyor; bu, internette gerçeği taklit eden içeriğin giderek daha fazla olduğu anlamına geliyor. The Washington Post'a göre , dezenformasyonu takip eden bir kuruluş olan NewsGuard'a göre , yapay zeka tarafından üretilen sahte makaleler yayınlayan sitelerin sayısı Mayıs 2023'ten bu yana %1.000'den fazla artarak 49 siteden 600'ün üzerine çıktı.
Daha Büyük Modeller Oluşturma
Mevcut yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi, birçok uyarıya rağmen hızla devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Elon Musk, Steve Woznik'in yanı sıra Amazon, DeepMind, Google, Meta ve Microsoft'tan mühendislerin de aralarında bulunduğu 1.800'den fazla teknik uzmanın, GPT-4'ten daha güçlü yapay zekaların eğitiminin askıya alınmasını talep eden açık bir mektup imzaladığını hatırlayın. en azından altı ay boyunca.
Sorun aynı zamanda ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle başlayan sektördeki kâr, şöhret ve hakimiyet için yaşanan topyekün rekabettir. Ve tarihin defalarca gösterdiği gibi, bu tür bir rekabet, her türlü kısıtlamayı ve düzenleme girişimlerini aşmayı sever. Öyle ya da böyle, pek çok uzman, daha güçlü yapay zekanın ve çok çeşitli uygulamaların ortaya çıkmasına hazırlıklı olmamız gerektiğine inanma eğiliminde.
Elektrik için mücadele
San Francisco merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yapay Zeka Güvenliği Merkezi'nin genel müdürü Dan Hendricks, "Elektrik talebi 2024'te önemli ölçüde artacak" diyor. Çünkü şu anda dünyadaki veri merkezi kapasitesinin yaklaşık %20'si yapay zeka için kullanılıyor. Yapay zeka sistemleri öğrenip daha fazla bilgi işlem gücüyle çalıştıkça bu payın 2024'te keskin bir şekilde artması bekleniyor.
Şirketler, enerji arzını güvence altına almak için hükümetlerle giderek daha fazla anlaşma yapmaya çalışacak. Petrolün veri merkezlerine güç sağlamanın en kolay yollarından biri olduğu göz önüne alındığında, petrol zengini Orta Doğu ülkeleri "daha tuhaf yatırımlara para yatırma" istekliliğiyle yapay zeka üstünlüğüne yönelik küresel rekabette muhtemelen daha önemli hale gelecektir .
Büyüyen Boşluk
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, yaklaşık 2,6 milyar insanın, yani dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin, internete erişimi olmadığını tahmin ediyor. Bu dijital uçurum yapay zekadan kimin yararlanabileceğini belirleyebilir.
“Pek çok eşitsizlik var; eğitim eşitsizliği, gelir eşitsizliği, cinsiyet eşitsizliği. Oxford Üniversitesi'nden araştırmacı ve Moğolistan'ın dijital gelişim ve iletişimden sorumlu eski bakan yardımcısı Bolor-Erdene Batzengel, " Eğer bu karışıma dijital uçurumu da eklersek, açığı kapatmak kesinlikle imkansız olacak" diyor .
Herkesin yapay zeka teknolojilerine erişimi yok
Gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılar yapay zekaya erişim sağlasa bile, yapay zeka nadiren onların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanıyor. Uzmanlar, "Ayrıca algoritmalar gelişmiş ülkelerdeki mühendisler tarafından yazılıyor" diyor. Ancak şu anda bu sorun diğerleri kadar iyi ele alınmıyor ve bu “dijital uçurumun” sonuçları hakkında konuşmak için henüz çok erken. Ancak daha güçlü yapay zeka sistemleri oluşturuldukça eşitsizlik artacak.
Çeşitli görevleri gerçekleştirmek için çok sayıda küçük model kullanmaktan tek modellere geçiş kaçınılmazdır. Bu, Google DeepMind'ın GPT-4 ve Gemini gibi hem görsel hem de dilsel sorunları çözebilen çok modlu modelleriyle doğrulanmaktadır. Buna dayanarak, aynı şeyin robotlarda da olacağını varsayabiliriz - eğer evrensel bir çoklu görev modeli yaratabiliyorsanız neden birini krep çevirmek ve diğerini kapıları açmak için eğitesiniz ki?
Örnekleri çok uzaklarda aramanıza gerek yok; bu alandaki birçok çalışma örneği 2023'te ortaya çıktı . Haziran ayında DeepMind, birçok farklı robot kolunun (yalnızca belirli bir kol yerine) nasıl kontrol edileceğini öğrenmek için deneme yanılma yoluyla kendi verilerini üreten Robocat'ı (geçen yılki Gato'nun güncellemesi) piyasaya sürdü.
2024'te daha da akıllı robotlar olacak
Ekim ayında şirket, 33 üniversite laboratuvarıyla işbirliği içinde RT-X adı verilen başka bir genel amaçlı robot modelini ve geniş bir yeni genel amaçlı eğitim verisi setini yayınladı. Berkeley'deki California Üniversitesi'ndeki RAIL (Robotik Yapay Zeka ve Öğrenme) gibi diğer önde gelen araştırma grupları da benzer teknoloji üzerinde çalışıyor.Veri eksikliğiyle ilgili birçok sorun olsa da bilim insanları, robotların deneme yanılma yoluyla öğrenmede giderek daha iyi hale gelmesine olanak tanıyan yöntemler geliştiriyor. Kısacası her yıl daha fazla robot (özellikle akıllı olanlar) ortaya çıkacak.
Ayrıntılar
Yapay zekanın değişen ortamında önemli olan bir adım önde olmaktır. Bu, yeni trendleri benimseyen ve bunlara uyum sağlayan işletmelerin (ve sektöre yatırım yapan hükümetlerin) yalnızca operasyonlarını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda benzeri görülmemiş büyüme ve inovasyonun önünü açacağı anlamına geliyor.
Ancak her teknolojide olduğu gibi bunda da sorunlar olacaktır. Bunlardan bazıları bu yazımızda dile getirildi ancak hangisiyle karşılaşacağımız henüz bilinmiyor. Kısacası bunu gelecek gösterecek ama ilerleme durdurulamaz.
Post A Comment:
0 comments:
Yorum Gönder