Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Radyasyonu Önleyecek Nanoteknoloji Önlük Geliştirildi

Genellikle Tıp sektöründe çalışanların çok fazla maruz kalabildiği radyasyona karşı..
Nanoteknoloji
Genellikle Tıp sektöründe çalışanların çok fazla maruz kalabildiği radyasyona karşı kullanılan kurşundan yapılan ve zamanla yüzeyinde belirgin olmayan çatlak ve kırıklar nedeniyle koruma görevini yerine getiremeyen önlüklerin yol açtığı sorunlar,Mersin Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümündeki Bilim İnsanlarının konu ile ilgili çalışmalar yapmaya yöneltti.

Mersin Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr.Tonguç Özdemir ve ekibi tarafından geliştirilen ve plastik tabanlı bir malzemeden üretilmiş olan önlükler, radyasyon geçirgenlik testlerini geçmiş durumdalar.

Geçirgenliğin test edilebilmesi için, radyasyon ölçüm cihazının yüksek düzeyde radyasyonu işaret ettiği bir ortamda,ürettikleri malzemenin radyasyon veren kaynak ile ölçüm cihazı arasına konulmasının ardından ölçüm cihazı radyasyon seviyesini düşük göstermiş olup,ürün ile cihaz arasında kalan alanda koruma sağlayabilmiştir.Prof.Dr.Özdemir konu ile ilgili yaptığı açıklamada, projeye ilk başladıklarında nano parçacıklarının üretimlerinin yapıldığını ondan sonra elastomer malzeme ile bütünleşme çalışmasının yapıldığını belirtti.

Sürecin son kısmında radyasyon geçirgenliği konusunda ürünü test edebilmek için, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezinde çalışmaya devam ettiklerini kaydeden Özdemir,farklı kalınlıklardaki malzemeler ile içeriğinde farklı oranlarda nanoparçacık barındıran malzemelerin kurşuna olan eş değerliliğini belirlediklerini açıkladı.Ulaştıkları sonuçlara göre beklentileri olan 0,25 milimetre kurşun eşdeğer malzemenin çok çok üstü eşdeğerlikte bir malzemenin üretildiği ortaya çıktı.

Verilen bilgilere göre; malzemenin en belirgin özelliği hafif olması ve kırılgan olmaması. Kurşun önlükler kırılmalarının engellemesi amacıyla özel askılarda muhafaza edilirken, Nanoteknoloji ile üretilen önlükler kırılmamaları nedeni ile daha rahat bir kullanım sağlıyor.Türkiye de ve Dünya da bir ilk olan önlüklerin ilk olarak hastanelerde kullanılması hedeflenmekte...
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment: