Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

HDV Kamera Seçimi ve Dikkat Edilecek Noktalar Nedir? Özellikler Ne Olmalı!

Detay özelliklere geçmeden önce HDV kamera alırken nelere dikkat etmek gerektiği konusuna değinmek istiyoruz.Öncelikle alacağınız kamera ile ne yapacağınız,Hangi işlerde kullanacağınız bu seçimde sizi yönlendirecektir.Temel seçim belki 720p veya 1080i formatlarından hangisini veya her ikisini de destekleyenini mi seçeceğiniz konusudur.Bir diğer konu değiştirilebilir port isteyip istemediğinizdir.
Bunlar tabiki profesyonel bir sistem alıp almama kararına doğru gidebilir.Fakat ben “consumer” ve “prosumer” sınıfı kullanıcılara yönelik önerileri burda paylaşmak istiyorum.

ilk öncelikle yapacağınız formatı belirlemek lazım,fakat burada birinci öncelikli bu olmayabilir.Bir ürünü alırken fiyat/performans dengesini hep göz önünde bulundurmak gerekli.Fiyat konusu günün koşullarına göre değişebilen ama kolaylıkla erişilebilecek bir değerdir.Karar verme aşamasında bizi yönlendiren de bu parametredir.HDV yatırımı yapacaksanız zaten $1500 üzeri bir rakamı gözden çıkarmış olmanız gerekmektedir.Fiyat konusunda dikkat edilecek belki çok önemli bir nokta ilerideki seçimlerinizi etkileyebilir,Bu ürünün“consumer”ya da“prosumer”markette satılmasıdır.Bu niçin önemlidir?Eğer“consumer”bir ürün alıyorsanız bu ürünün rekabet ettiği çok kızgın bir pazar vardır.Bu nedenle fiyatlar çok hızlı düşer,ürünü çok farklı noktalardan temin edilebilir.Yarı profesyonel ve profesyonel pazarda ise ürün satışı,satış noktası,rekabet az olduğundan fiyatlar çok az düşer.Üstelik bu ürünün benzer bir tüketici(Consumer) modeli varsa fiyat değişimi çok daha az oluyor.

Konu niçin önemlidir?

Eğer almayı düşündüğünüz kameranın tüketici ve yarı profesyonel(Ya da profesyonel)modelleri varsa seçiminizi etkileyecek teknik özellikleri daha dikkatli gözden geçirebilirsiniz.Hangi özelliğe ne kadar fark vereceğiniz yapacağınız yatırımı korumak adına önemlidir.
Bir örnek verecek olursak Sony HC1 ile A1E arasında iki temel farklılık görülmektedir.Bunlardan biri profesyonel ses kayıt imkanı,diğeri“Assign button”dur.“Assign button”ile tek tuşla daha önce tanımlanmış bir fonksiyona kamera üzerinden ulaşabiliyorsunuz.Buda size LCD ekranda dokunmatik menüye girmeden çok daha hızlı ayar yapmanızı sağlar.Bu her kullanıcının isteyebileceği bir özellik değildir.Ama bazı kullanıcılar içinse bu hayati bir ihtiyaç olabilir.

Bu nedenle kamera fonksiyonlarının neler olduğuna,hangilerinin doğrudan kamera üzerinden erişilebilir olduğuna bakmak gerekmekte,Genel olarak bir kamera üzerinde kontrol düğmesi sayısı ve manuel kontrol özellikleri arttığında bu kamera üst sınıfta yer alıyor.Kullanıcı,kamera fonksiyonlarından beklentilerini arttırdığında bu kameranın performansına ve fiyatına yansıyacağıdır.
Kullanıcı olarak sizce ne önemlidir?
Burada doğru beklentileri tanımlamak çok önemlidir.işte bir HDV kamera alırken aşağıdaki özellikleri doğru değerlendirmek gerekmektedir.

Teknik Özellik Ne için gerekli?
Kayıt Modu(HDV,DV,DVCAM)
Kameranın aynı medyayı kullanarak değişik formatlarda kayıt yapabilmesi değişik kalite seçimleri için kullanılır.Örneğin bazı kayıtları/izlemeleri HDV yapmak isterken,bazılarını düşük kalitede DV formatında çekebilir veya oynatabilirsiniz.
Kayıt sistemi ve hızı
İkinci derecede önemli olmakla beraber kameranın farklı kayıt sistemlerinde(NTSC, PAL, 50i, 60i) ve farklı medya kayıt hızlarında kullanılmasıdır(SP-Standard Play ve LP-Long Play)
Görüntü chip’i büyüklüğü,gücü,sayısı
HDV kameralarda ya 3CCD ya da 1 CMOS görüntü chip’i bulunur. Bu chip’in büyüklüğü arttıkça daha yüksek kapasitede çözünürlük verir.
Işık duyarlılığı
Bir kamera ne kadar az ışıkta net çekim yapabiliyorsa o kadar başarılıdır. Örneğin 3lux bir kamera,7lux bir kameradan daha iyidir.
Filitre çerçeve büyüklüğü(37,51,72mm)
Kameranın önündeki merceğin çapıdır.Bu ne kadar fazla olursa o kadar fazla ışık alacak ve görüntü kalitesi artacaktır.
Zoom
Objeye yakınlaşma ve uzaklaşma için kullanılır.Optik ve digital olmak üzere iki çeşittir.Profesyoneller digital zoom kullanmazlar bu nedenle makina üzerinde bu fonksiyonun olup olmaması çok önemli değildir.Optik zoomlarda görüntü kaybı olmazken,digital zoomlarda görüntü kaybı olmakta ve ekranda pikseller görülmeye başlamaktadır.
Manuel Kontroller
Kamera üzerindeki düğmelerden doğrudan erişilebilen kontrollerdir.Bunlar profesyonel kullanımla ilgilidir ve kameramanın daha hassas ayarları daha hızlı yapabilmesi için gereklidir.
White Balance(Beyaz Ayarı)
Bulunduğunuz ortamdaki beyaz rengin algılanmasını baz alarak diğer renklerin buna göre set edilmesi demektir.Kameralarda Indoor(içerde),Outdoor(dışarda),Auto ve Preset(fabrika ayarları)olmak üzere bulunur.Doğru rengin algılanabilemesi açısından son derece önemlidir.
Exposure
Diyaframın ayarlanarak gelen ışığın miktarının ayarlanmasına yarar. Ortamdaki ışık miktarı az ise bu ayar arttırılır ve daha iyi bir görüntü alınır.
Iris
Objektif diyaframının açılma/kapanma ölçüsüdür.Bu değer ne kadar geniş aralıkta olursa ışığın geçirgenlik değerleri o kadar çok kontrol edilebilir.Ör:F1.6-F11 değeri F1.8-F2.1 den daha iyidir.
XLR Ses kontrolü
Profesyonel ses kayıtları ve kontrolü için kullanılır.Bu özelliğe sahip kameralar ile çok daha iyi ses kayıdı yapılabilir.
Giriş/Çıkış portları
Kamera üzerinde video ve ses aktarmaya yarayan giriş/çıkışlardır.Bunların çeşitliliğinin fazla olması,Analog ve digital özelliklere sahip olması kullanım kolaylığı sağlar ve kameranın değerini arttırır.
Önceden tanımlı filitreler
Bazı kameralarda ND(Neutral Density) filitre bulunur.Bu ortamın ışık değerine göre kameranın kendini koşullara uyarlamasını sağlar.Önceden tanımlanmış ND filitreler seçilerek kameranın ortamda en verimli şekilde çalışması sağlanır.
Objektifler
Kameraların önüne takılan merceklere objektif denilir.Birçok video kamerada bunlar sabittir.Bu nedenle geniş açı veya tele macro çekimler istendiğinde değişmeyen objektifler sorun yaratmaktadır.Bazı HD kameralarda(Ör:Canon)bu objektifler değiştirilebilmektedir.Fakat objektiflerin çok pahalı olması nedeniyle çok yaygın olarak kullanılamakta,Sadece stüdyolar ve profesyonellerce tercih edilmektedir.
Kamera seçiminde göz önüne alınması gereken teknik özellikler bunlardır. Bunun yanında seçimi etkileyen çok önemli bazı noktalar da vardır.
Bunlar:
Fiyat,Büyüklük,Yaygınlık ve servis,Kolay kullanılırlık
Teknolojiye yatırım olarak sıralanabilir.
Fiyat,bütün seçimlerimizi etkileyen temel unsurlardan biridir.Hatta bazen ilk unsur haline gelebilir.Fakat özellikle HDV kamera söz konusu olduğunda ilk belirleyici olmaması,uzun vadede avantaj sağlayabilir.Bu nedenle ancak teknik özellikler açısından birbirine çok yakın kameralar arasında seçim yapılacaksa fiyat faktörü değerlendirilmelidir.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: