Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

HD formata Hızlı Bir Geçiş Yaşanıyor (HD Ailesi,Formatların Genel Yapısı)

İzleyiciler sürekli daha kaliteli ve daha etkileyici görüntü izleme eğilimindedirler.Daha büyük,daha temiz ve net resimler,etraflarını saran daha fazla ses kanalı ile son dönem geniş ekran televizyonlarda gerçek bir sinema ve televizyon keyfi talebindedirler.Teknoloji sürekli buna göre gelişimini devam ettiriyor ve bugün bu konuda gelinen nokta HD(High Definition)format olup tüm dünyada yayıncılık ve yapımcılıkta HD formata hızlı bir geçiş yaşanıyor.Amerika’da 2006 yılından sonra bütün sistemlerin HD formata dönmesi kararı alındı ve Japonya’da yedi adet TV kanalı 24 saat HD formatta yayın yapıyor.Avrupa ve özellikle Asya ülkelerinde de HD formata hızlı bir geçiş yaşanıyor.Bu yazıda HD format ailelerini,formatların genel yapılarını inceleyeceğiz ve hangi formatın hangi kesime hitap ettiğini konusunda bilgi vereceğiz.

HDCAM/HDCAM SR
HDCAM formatı Dijital Betacamın HDTV versiyonu olarak 1997’de çıkarıldı.10 bit DCT sıkıştırma tekniği kullanarak 4:2:2 örnekleme oranında 720p veya 1080i çözünürlükte kayıt yapar.24 and 23.976 PsF modlarıda vardır. 144 Mbit/s bant genişliği vardır.4 kanal AES/EBU 20-bit/48 kHz digital ses formatı kullanır.2003’te piyasaya sunulan HDCAM SR daha yoğun parçacıklı bant kullanır ve 4:4:4 RGB şeklinde 440 Mbit/s bant genişliğinde kayıt yapabilir.Bu yüksek hız,HDCAM SR ın HDSDI sinyalin tümünü yakalamasını sağlar.Bazı HDCAM SR VTR ler 880 Mbits/s lık bant genişliğini mümkün kılan 2x modu diye bir özelliğe sahiptir.Bu şekilde 4:4:4 lük tek bir sinyali veya 4:2:2 lik 2 sinyali aynı anda göndermek mümkündür.HDCAM SR sıkıştırma için MPEG-4 Studio Profile kullanır ve ses kanal sayısını 12 ye çıkarır. Sony nin CineAlta ürün grubunda kullanılır.Sony’nin CineAlta ürün grubu ve HDCAM SR ile sinema çekim anlayışı da değişmeye başladı.2002’de ünlü yönetmen George Lucas’ın tamamen dijital video olarak çekilen ilk büyük bütçeli film olan“Star Wars”un çekimlerinde 35 mm nin yerine Sony HDW-F900 Cinealta kameralarını kullanması bu konuda önemli bir gelişmeydi. HDCAM yayıncılığın geleceği olarak yerini almış durumdayken,Steven Soderbergh ve Robert Rodriguez gibi bir çok yönetmen ve film yapımcının da bu yeni teknolojiyi kucaklamasıyla HDCAM SR da sinemanın gelecekteki formatı olma yolunda ilerliyor.
HDV
Yüksek kaliteli HDCAM ve film kalitesine yakın kalitede görüntü verebilen HDCAM SR formatları doğal olarak kalite ile birlikte maliyet de getiriyor. Bu formatlara bir alternatif olarak,öncülüğünü Sony,Sharp,JVS ve Canon firmaların yaptığı bir grup üretici HD formata bir başlangıç niteliğinde daha düşük maliyetli bir format geliştirmek üzere kolları sıvadılar ve böylece HDV formatı ortaya çıktı.Aşağıdaki tabloda HDV formatın özelliklerini görebilirsiniz.Bu sayıda tanıttığımız HVR-Z1E,HDR-FX1 ve HVR-A1 kameraları Sony’nin HDV formatında çekim yapabilen kameraları.Bu kameralardan HVR-Z1E ve HVR-A1 profesyonellere hitap ederken,HDR-FX1 amatörlerin HDV formatı ile tanışmalarını mümkün kılıyor.

Media DV or MiniDV Tape
Video signal 720/60p,720/30p,720/50p,720/25p,1080/60i, 1080/50i
Compression MPEG2 Video (profile &level:MP@H-14)
Sampling frequency for Luminance 74.25MHz 55.7MHz
Sampling format 4:2:0
Quantization 8 bits (both luminance and chrominance)
Bit rate after compression Approximately 19 Mbit/s/25 Mbit/s
Audio compression MPEG1 Audio Layer II
Audio sampling frequency 48kHz
Audio quantization 16 bits
Audio bit rate after Compression 384 kbit/s
Audio mode Stereo (2 channels)
Stream type Transport Stream Packetized Elementary Stream
Stream interface IEEE1394 Firewire (MPEG2-TS)

XDCAM HD
Sony HD ailesi ürün grubunu XDCAM HD formatı ürünlerle tamamladı.XDCAM HD ilk ürünler geçtiğimiz IBC 2005 fuarında tanıldı.Yepyeni ve dolayısı ile az tanınan bir format olan XDCAM HD formatı kullanan ilk ürünler PDW–F 330 ½ inç kamera,kaydedici PDW- F70 ve okuyucu PDW-F30 deckler. Bu ürünlerin önümüzdeki sene piyasa sürülmesi planlanıyor.HDV de iki audio kompressed kanal varken XDCAM HD de 4 uncompressed audio kanal var.Ve XDCAM de olduğu gibi kullanıcılar 3.parti ortamlarda proxileri kullanabilecek. SONY’nin IBC fuarıyla birlikte tanıttığı XDCAM HD format kullanan PDW-F330 SONY’nin HD format ailesinin son üyesi olup HDV ve HDCAM ürünleri arasında bir yere sahip. Kullanıcılara 18,25 and 35Mbps olmak üzere 3 ayrı kalitede resim sunuyor.18 Mbps 120 dakika kayıt imkanı sağlıyor.Diğer iki oran için ise bu rakam sırasıyla 90 ve 60 dakika.XDCAM sistemi taban alınarak geliştirilen ve HDV ile HDCAM arasında yer alan XDCAM HD non-linear editing için ideal bir şekilde kasetsiz ortamda ve dosya tabanlı HD kalitesi sunan bir format.

XDCAM EX
Ve son olarak SONY'nin solid-state memory kartlara kaydedilen XDCAM EX formatı.SxS Express Card teknolojisini kullanan bu format,hem kayıt uzunluğu hem de önü açık bir sistem olarak.mevcut solid-state kayıt pazarındaki en iyi çözüm olarak karşımıza çıkıyor.Daha ucuz bir medya,4 kat daha uzun süre kayıt ve gelişmeye müsait bir format.
HD format ailesini tekrar özetlersek;
  • Maksimum kalite isteyenler için kalitenin en üst noktasında 35 mm nin dijital alternatifi konumunda HDCAM SR
  • Dizi,reklam ve belgesel çekimlerinde yüksek kaliteli sonuçlar için HDCAM
  • Büyük bütçe gerektirmeyen DVCAM seviyesindeki yatırımlarla HD kalitesi elde etme imkanı veren HDV formatı
  • HD formatını kaset yerine optik disk ortamında sunan XDCAM HD
  • Ve son olarak solid-state memory karta kayıt yapan XDCAM EX.
Ek Bilgiler:Kayıt Format Tarihi Hakkında
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: