Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Gürültü Önleyici Kulaklıklar

JVC'nin iddiasına göre bu kulaklık çevre gürültüsünün yaklaşık %85'ini engelleyebiliyor(150 KHz'de 16.5 db gürültü düşümü).Bu"kafadan kayışlı" kulaklık çok hafif ve inanılmaz rahat.Kafa kayışı herkesin baş büyüklüğüyle orantılı olarak uzatılabiliyor ve yumurta biçimindeki hoparlörler kendi eksenleri etrafında dönebildikleri gibi baş eğimine göre eğilip bükülebiliyorlar.JVC,ses yalıtımını arttırmak için kulaklıkların yapımında bellek köpüğü(memory foam9ve çift katmanlı bir tasarım kullanmış.
JVC HA-NC250 gürültü önleme kulaklığı.Ortadaki etikette kulaklıktaki saklı pilin nasıl değiştirileceği anlatılıyor.NC250 mat siyah renkli bir kutu içerisinde çift havayolu priz bağdaştırıcısı,bir mini/RCA fono dönüştürücüsü ve takılıp çıkarılabilir bir kulaklık kablosuyla beraber geliyor.Ayrıca JVC kulaklığın içinde 50 saate kadar dayanabilen bir AAA pil de bulunuyor.Sağ hoparlör üzerindeki kaydırmalı anahtar ile gürültü engelleme işlevini etkin hale getiriyorsunuz ve bunu yaptığınızda hemen yanındaki kırmızı LED yanıyor.JVC'nin kullanım kılavuzundan pili nasıl değiştireceğinizi öğrenebilirsiniz.Bu işlem hoparlörlerden birinin kapağı çıkarılarak yapılıyor ki bunu biraz garipseyebilirsiniz.


Creative Aurvana X-Fi
Yaklaşık 1 kg ağırlığındaki Creative Aurvana kulaklığı üzeri X-Fi logoları ve 3B nesnelerle kaplı bir kutuyla beraber geliyor.Kutunun içinde sert bir taşıma kılıfı,iki tane AAA pil,havayolu prizi,bir mini/RCA fono dönüştürücüsü ve çok kullanışlı bir 1,5 metrelik uzatma kablosu bulunuyor. Belgelendirme kısmında ise çok dilli kullanım kılavuzu,garanti belgesi, uyarı broşürü ve İngilizce'ye hiç de benzemeyen bir dille yazılmış bir kurulum(instruction)sayfası yer almakta(sanırım kulak hoparlörlerinin nasıl bağlanılacağını anlatıyor).Kayışın üst kısmı siyah deriden veya yumuşak plastikten yapılmış ve kulak hoparlörleri gümüşi renkte.Büyük kulakları olan kişiler sorun yaşayabilir çünkü kulaklarım Aurvana'ya anca sığdı.Sağ hoparlör üzerinde gürültü önleme,X-Fi Crystallizer ve Creative'in CMSS 3-D olarak adlandırdığı 3D Spatializer için açma kapama anahtarı ve ayar düğmeleri bulunuyor.Bu düğmelerden her biri küçük,göze hoş gelen bir mavi LED lambasıyla aydınlatılıyor.Yalnız kulaklığı başınıza geçirdiğiniz zaman hangi düğmeye bastığınızı bilmek zor oluyor.
Kulak hoparlörlerinin konumu,kayışın kaydıraklı uzantıları sayesinde kolayca değiştirilebiliyor.Her ne kadar kayışın tepesi köpükle yumuşatılmış olsa da,yumuşaklık derecesi böylesine ağır bir kulaklık için biraz yetersiz gibi duruyor.JVC ve Sennheiser kulakları başıma tam oturdu ancak Aurvana için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.Aurvana başı büyük kişiler için pek uygun olmayabilir.Sennheiser kulaklığımla uykuya daldığım çok oldu ama Aurvana ile uyumak mümkün değildi.Tüm bunların yanında kulak hoparlörleri JVC ve Sennheiser modellerde olduğu kadar rahat hareket ettirilemiyor.Pil ömrü ise sadece dokuz saat.

X-Fi Crystallizer Creative'in MP3 gibi kayıplı ses biçimlerinin ses kalitesini arttırmak için tek başına sattığı aygıta benziyor.Bu aygıt ses kalitesini MP3'e dönüştürme sonucu oluşan sıkıştırmayı tersine çevirerek, yani frekansların tepe değerlerini arttırarak yükseltiyor.Yalnız Creative'in bu özel ürününde etkiyi%0 ila %100 oranında değiştirebileceğiniz bir döner ayar düğmesi bulunurken,bu kulaklıkta böyle bir ayar yok.Yükseltme etkisinin %50 oranında olduğunu tahmin ediyorum.
Dinleme Deneyleri
HA-NC250'nin gürültü önleme işlevi etkinleştirildiği zaman hassaslığı 2 db olmalı.Bunu nerden tahmin ettin diye soracak olursanız,gürültü önlemeyi açtığım zaman müziğin ses miktarı artıveriyor.Müzik kapalı olduğu zaman ise yağmur sesine benzer hafif bir ses işittim.Aurvana'nın gürültü önleme anahtarını açtığım ve müzik çalmadığı zaman ise hafif bir rüzgâr sesi duyuyordum.
Aurvana'nın hassaslığı 105 db/mW ve JVC'nin 102 db/mW(1 KHz'de).Fakat Aurvana'nın gürültü önleme anahtarı açık olduğu andaki hassaslığı bu. Aurvana'nın bu özelliği açık olduğu zamanki empedans direnci 450 ohm ve kapalı olduğu zaman ise 75 ohm.Yani kapalı olduğu zaman hassaslığı önemli ölçüde azalıyor.Dinleme deneylerimden sonra Aurvana'nın gerçek hassaslığını 95 db/mW olarak buldum.
Gerçekten de anahtarı açtığım anda dinlediğim tüm müzikleri sanki açık havada dinliyormuş gibi kulağımda hissettim.Özelliklede bass tonlar ağır basıyor.JVC'nin gürültü önleme anahtarını açtığım takdirde ise şarkılardaki çalgılar birazcık daha belirginleşti sadece.Yani JVC'nin frekans arttırımı iyi fakat herkesin fark edebileceği cinsten de değil. Yine de referans kulaklığım Sennheiser HD-580 ile karşılaştırdığımda NC250'nin ses kalitesi bir adım önde.Referansımı Aurvana ile karşılaştıracak olursam,sanki Aurvana'nın gürültü anahtarı açıkmış gibi farklı bir ses kalitesi verdiğini söyleyebilirim.Bu durumun rock veya pop müzik için olumsuz olduğunu söyleyemem fakat HD-580 ile duyduklarıma da hiç benzemiyor.

incelediğim üç kulaklığın boyutları birbirinden farklı.
X-Fi ve CMSS 3D düğmelerine bastığım zaman biraz hayal kırıklığına uğradım.X-Fi anahtarı ile sıkıştırılmamış sesler dinlediğimde hala baskılanmış sözsüz(instrumental)ve sözlü(vocal)sesler fark ettim.Benim düşüncem şu ki X-Fi bir biçimin kayıplı olup olmadığına karar vermiyor, yani her müziğe aynı frekans eşleme algoritmasını uyguluyor.O yüzden X-Fi'nin en büyük yararı düşük kaliteli MP3 dosyalarına oluyor.CMSS 3D özelliğiyle fazla zaman harcamadım.Yaptığı tek şey sesin uzaktan yankılanıyormuş gibi çıkmasını sağlamak.Kulaklıklarla garip bir tecrübe yaşamak isteyenlere duyurulur!Filmler ve oyunlar için bu özelliği kullanmaktan zevk alabilirsiniz.
Gürültü Azaltma Deneyi
Hava süzme aygıtını düşük düzeyde açtığım zaman JVC en düşük müzik sesinde bile gürültüyü tamamen etkisizleştirdi.Oysa HD-580'de gürültüyü hala algılayabiliyordum.Hava temizleyicinin sesi Aurvana kulaklıkla da kesildi. Hava temizleyiciyi orta ayara getirdiğimde JVC kısmen sesi engelliyordu. Bu halde o dayanılmaz gürültü JVC kulaklıkla yine de canımı sıkmıyordu.
JVC kulaklık ile deneyime devam ederken dışarıdan gelen Polis sirenini işittim(gürültü önleme anahtarı açık haldeyken bile).Bununla beraber Aurvana,orta düzeyde çalışan hava süzgecinin sesini tamamen kesti diyebilirim.Polis sirenini de bu kulaklığı taktıktan sonra duyamaz oldum. Açıkçası Aurvana gürültüyü mükemmel derecede azaltıyor.
Sonuç
Her ne kadar Sennheiser HD-580 kulağıma en rahat oturan kulaklık olsa da JVC HA-NC250 kulaklığı için de benzer şeyleri söyleyebilirim.Yalnız HD-580, gürültüleri JVC ve Cretive modelleri kadar iyi engelleyemiyor.Bu kulaklıkla hava temizleyicinin sesi her zaman kulaklarımı tırmalıyordu.
JVC HA-NC250,gürültü önleme yönüyle Creative Aurvana'dan zayıf kalıyor. Diğer taraftan Aurvana'dan çıkan ses HD-580 ve NC250'den çok farklı. Elbette gürültünün daha iyi engellenebilmesi farklı bir tasarım gerektiriyor. X-Fi kulak hoparlörlerinin dış kısmındaki petekler herhalde gürültü algılama mikrofonları olmalı.Bu petekler aynı zamanda sesi ters dalgalarla geri itiyor.Creative'in her müzikte beni cezp ettiğini söyleyemem ama rock müzik dinliyorsanız onu gerçekten seveceksiniz. Creative ayrıca ses kalitesini yükselten ve 3B ses dinleme imkânı tanıyan düğmelerle beraber geliyor.
Tamam anladık konuyu bağla artık:JVC mi Creative mi?Gürültülü bir ortamda her iki kulaklıktan da memnun kaldım.Seçim hangi çeşit müzik dinlediğinize veya gürültü konusunda ne kadar hassas olduğunuza bağlı.JVC HA-NC250 bile 100 Dolar-altı kulaklıklardan çok daha iyi ve internet mağazalarında 150 Dolar'dan başlayan fiyatlardan satın alabilirsiniz.Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki uçakta veya otobüste dibinizde oturan yaramaz bir çocuk sürekli cıyak cıyak bağırıyor ve ebeveynleri kıllarını kıpırdatmıyorsa her iki kulaklığı da seve seve kullanırsınız.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: