Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Sony XDCAM EX’in Tasarımı Hakkında Bilgiler…


XDCAM EX projesinin başı ve genel müdür Takashi Honda ile XDCAM EX tasarımının proje müdürü Hiromo Hoshino,Japonya’da ürünün geliştirilmesinde anahtar rol oynayan kişilerdi. Bu kişilerle yapılan söyleşi XDCAM EX hakkında merak edilen bilgiler içeriyor:

XDCAM EX’i geliştirmedeki ana hedef neydi?
Yeni formatı geliştirmeye başladığımızda,bantsız sistemlerle kamerayı bir araya getirerek iş akışlarını büyük ölçüde değiştirme konusunda hevesliydik.Bunu gerçekleştirmek için sistemin çok hızlı olması gerektiğini biliyorduk,bunu unutmadan cihaz geliştirmeye başladık.

O zaman bellek pahalıydı ve yüksek hızlı seçenekler yoktu.Neyse ki Intel Express-Card yolunu geliştirdi ve hedefimize ulaşabileceğimize daha çok inandık.
İlk ürünün planlama aşamasında XDCAM Professional Disc sisteminin zaten yüksek fiyat aralığına yerleştiğini biliyorduk. El kamerası piyasasının yılda %20 büyüdüğünü de biliyorduk.Bu nedenle ilk ürünümüzün bir el kamerası olmasına karar verdik.
Geliştirme sürecinin başında amacımız,Sony’nin uzun zamandır yaptığı gibi, profesyonel bir kamerada işlev ve kaliteyi ödün vermeden bir araya getirmekti.Özellikle ilk defa bir profesyonel kamera kullanmak isteyen kullanıcıları hedefleyerek uygun fiyatlı olmasını da istedik.

XDCAM EX kavramının geliştirilmesi öncesinde ve PMW-EX1 kamerasının geliştirilmesinde müşterilere ne ölçüde danıştınız?
Bantsız bir kamerayı uzun zamandır geliştirmekteyiz ve yayıncı,post prodüksiyon ve kiralama firmalarındaki müşterilerimizden çok görüş ve yorum aldık.Bunun yanında,PMW-EX1 Atsugi’de(Sony’nin Tokyo merkezinden 50km uzaklıktaki B2B Solutions Group için ana üretim ve araştırma-geliştirme tesisi) geliştirdiğimiz ilk el kamerası olduğu için, video muhabirleri,film yönetmenleri ve profesyonel kamera kullanıcıları gibi çeşitli kullanıcılardan da bilgi almaya çalıştık.
Bu danışmaların doğrudan bir sonucu olarak eklediğimiz işlevlerden biri,lens ve alan derinliği gösterimi için AF/MF değiştirme mekanizması oldu.
XDCAM EX’in ana kullanıcılarının ne tür kişiler olmasını bekliyorsunuz?
VJ’ler ve program yapımcıları gibi üst düzey amatörlerden profesyonel kullanıcılara kadar çok çeşitli kullanıcıları hedefliyoruz.
PMW-EX1 2007 sonunda piyasaya çıktığından beri satış rekoru kırdı.

Solid state bir ürünü piyasaya sunmak için neden bu zamana kadar beklediniz?
Başta da belirttiğimiz gibi,uygun fiyatına rağmen PMW-EX1 sıradışı gelişmiş teknik özelliklere ve yüksek kaliteye sahip.Bununla birlikte,diğer bir amacımız da toplam çalışma sürecini kolay ve hızlı hale getirmekti. Daha hızlı sistemlere olan talep,her alanda olduğu gibi yayıncılıkta da artıyor.Bunu nasıl sağlayacağımız üzerinde odaklanmamız gerekiyordu.Bu nedenle,SxS belleğin benimsenmesi kararına varmak için biraz zamana ihtiyacımız vardı.

XDCAM EX sinyali bandın sonu mu?
Kesinlikle değil. Özellikle malzemenin sıkıştırmasız olması gerektiği üst düzey yapımlarda bandın belli bir süre gerekli bir araç olarak yaşayacağından eminiz.Yerine SxS belleği koymamızın zaman alacağını düşünüyoruz. Sony,tüm müşterilerimize en uygun araçları ve kaliteyi sağlamaktan memnun.
XDCAM EX XDCAM HD Professional Disc’ten nerede ayrılıyor?Bu iki teknoloji birlikte çalışıyor mu?
Her ikisi de profesyonel piyasa için bir arada bulunan doğrusal olmayan kayıt ortamları.Diskin ortam maliyeti gibi benzersiz özellikleri, onu pratik bir kayıt ortamı olarak içerik arşivleme ve dağıtımına uygun hale getiriyor. SxS ortamı, bir PC ile kolay kullanım ve küçük boyut sunuyor. Önemli olan, Sony’nin müşterilerine kendi çalışmaları için en uygun ve verimlisini seçebilmeleri için her iki teknolojiyi de sunabilmesi.

Müşteriler için XDCAM EX kayıt ortamını kullanmanın avantajları neler?
Söylediğim gibi,PC’lerdeki ExpressCard yuvaları bir endüstri standardı olarak kabul edildi. Kullanıcılar, özellikle PC’ye dosya aktarmaları gerektiğinde SxS PRO kullanmanın avantajından yararlanabilir.Teknik olarak aktarım hızımız 800Mb/s. Bu,tüm çalışmayı kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor.
Diğer solid state teknolojilere göre SxS PRO ortamında iyi olan ne?
İki önemli nokta: 800Mb/s yüksekliğinde veri aktarım hızı ve dosya kurtarma işlevi.PMW-EX1, kayıt sırasında gücün kesilmesi veya kayıt ortamının çıkarılması gibi hatalardan dolayı düzgün oluşturulmayan bir klibi onaran işleve sahip. Klip,kaydın durmasından dört saniye öncesine kadar kurtarılabiliyor.

PMW-EX1 kameranın hangi yönleri eskisine göre farklı?
PMW-EX1 kameranın yarım inçlik Exmor CMOS algılayıcıları,bir omuz kamerasınınki kadar mükemmellikte görüntü kalitesi sağlıyor.Yarım inçlik algılayıcıların kullanımı, güç tüketimini ve buna bağlı ısı yayılımını büyük oranda azaltıyor.Kayıt ortamı olarak ExpressCard bellek kartlarını kullanan PMW-EX1,mekanik bir kayıt bölümüne sahip olamdığı için küçük boyutlu.

PMW-EX3 ilk olarak NAB 2008’de tanıtıldı.

XDCAM EX sisteminin hangi yönleriyle en çok gurur duyuyorsunuz?
Tüm ana özellikler ile gurur duyuyoruz. İki tip lens odağı (AF ve MF)tipi arasında ayarlanabiliyor.Exmor CMOS algılayıcıları sayesinde yatay çözünürlüğü 1000 TV satırı,etkin piksel sayısı 1920(Y)x1080(D), ve sinyal/gürültü oranı 54dB. Yavaş obtüratör işlevi düşük ışıklı ortamlarda net görüntüler yakalamaya imkan veriyor,CINE Gamma eğrileri dört tipten seçilebiliyor,3.5 inçlik LCD ekranın çözünürlüğü 1920x480 piksel.
Çok çeşitli kayıt formatları, iki tip kayıt hızı (35 Mb/s yüksek kaliteli mod ve 25 Mb/s HDV ile aynı) ve yüksek kaliteli, sıkıştırmasız ses kaydı da sunuyor.Yaratıcı kayıt modları da var;aralıklı kayıt ve kare kaydı, 1280x720P modunda 1fps’den itibaren seçilebilen hızlarla yavaş ve hızlı hareket, SxS PRO bellek kartlarıyla veri aktarımı için çok yüksek hız.

Exmor teknolojisinin avantajları neler?
1920(Y)x1080(D) etkin piksel sayısı,tam HD çözünürlükle mükemmel görüntü performansı veriyor. Hassasiyeti F10,sinyal/gürültü oranı 54dB,ve yatay çözünürlüğü 1000 TV satırı.
Daha önce de belirttiğim gibi,düşük güç tüketimi ve ısı yayılımı,küçük gövdede yarım inçlik algılayıcıların kullanımı ile mümkün oldu.Küçük boyutlu görüntü algılayıcılarla diğer tüm el kameralarından daha sığ bir alan derinliğiyle görüntü alınabilmesi,kullanıcılara daha fazla ifade özgürlüğü veriyor.
kaynak:broadcasterinfo.net
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment: