Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

İzlanda Buz Mağarası Langjökull Derinliklerine Bir Yolculuk

Langjökull Derinliklerine Bir Yolculuk
İzlanda’ya gidenler Vatnajökull’dan sonra ülkenin en büyük buzulu Langjökull’un derinlerine doğru giden insan yapımı 550 metre uzunluğunda bir tüneli ziyaret edebilir.Ziyaretçiler buzulun doğal mağara diplerine yürüme yollarından ve köprülerden geçerek gidiyor.Arngrimur Hermannsson bu sitenin buz kitlesine zarar vermediğini savunuyor:“Buzulun içinden kazıp çıkardığımız parça tıpkı banyo küvetinden bir damla su almak gibi bir şey.Buzullar dünyamız için çok önemli ve elzemdir.Amacımız insanları buzullar hakkında bilgilendirmek.”Tünelin duvarları buz katmanlarını gösteren düşük yoğunluktaki LED ampullerle aydınlatılıyor.Ziyaretçiler,yüzyıllar boyu buzul içinde sıkışan kar taneciklerinin nasıl bir hal aldığını görme imkanına kavuşuyor.
Buraya turistlerin yanında jeolojistler de buz şekillerini ve hareketlerini incelemeye geliyor.Ari Trausti Gudmundsson isimli Ziyaretçilerden bir jeolojist dünyadaki buzulların çok hassas durumda olduğunu ve bir gün tamamen kaybolabileceği konusunda uyarıyor:“Toplam kütlelerinde yıllık yüzde 0.2 ile 0.3 arasında küçülme oluyor. Eğer böyle devam ederse 150 yıl sonra Langjökull diye bir buzul artık olmayacak.”İzlandaca’da uzun buzul demek olan Langjökull,Reykjavik’e iki saat uzaklıkta ve çok sayıda ziyaretçiyi kendisine çekiyor.Turizmden kaynaklanan çevre kirlenmesinden şikayetçi İzlanda’da daha fazla turist için başka bir yer yapılması tartışmalara neden oldu.
Bu yüzden ziyaretçi sayısında sınırlamalara gitme gibi önlemler alındı.İzlanda’nın en yeni muhtemelen en soğuk turizm merkezi havalar elverişli olduğu müddetçe yıl boyu her gün açık. Buzula giriş fiyatı ise kişi başı 146 Amerikan Doları.

Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: