Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Film ve Video Kameralarla Yavaşlatılmış Çekim Kayıtı Nasıl oluyor? SLOW Motion

Kameranın normalden daha yavaş çalıştırılmasıyla elde edilir.

Kameralar,"yavaş"ya da"hızlı çekim"gerektiren görüntülerde,perdeye/ekrana yansıttıkları görsel sonucun tam aksine hızlarda çalıştırılmaktadır.



35 mm standart film kameraları,beyazperdede izlediğimiz görüntüleri saniyede 24 kare hızla çeker.Bu görüntüler salonlardaki gösterici cihazlarla perdeye yine saniyede 24 kare hızla yansıtılır.
Öte yandan,ülkemizde de kullanılan PAL sistem standart çözünürlüklü bir renkli televizyon yayınında(SD-Standard Definiton)ekrandan saniyede 25 kare resim geçer.Televizyon için çekim yapan video kameralar da yine bu sabit kare hızına göre çalışmaya ayarlıdır.Televizyon ekranındaki kare sayısı,son yıllarda yüksek çözünürlüklü(HD-High Definition)televizyon yayınlarında ise görüntünün ayrıntı kalitesini artırmak amacıyla bu hız saniyede 50 kareye çıkartılmıştır."HD"modunda çekim yapabilen kameralar bu kare hızına göre çalışmaktadırlar.

Seri bir hareketi,aksiyon filminde bir aktörün diğerine doğru savurduğu yumruğu yavaş çekimde izleyebilmemiz için,o çekimi yapan kameranın resim/saniye hızının artırılmasıyla olur,Böylelikle aynı zaman dilimi içinde kamera her saniye için normalin daha üzerinde resim karesi saptayacak,Bu kareler sabit hızda oynatıldığında ise aynı zaman aralığında izleyicinin gözünün önünden o saniyeye ait daha az sayıda resim geçecektir.Bu beyinde"yavaş çekim"algısını doğurur.

Film kameraları,SD-ya da HD- herhangi bir tür video kameralar olsun,bütün görüntü kaydedici cihazlar,filmlerde yavaş çekim gerektiren anlarda,üzerlerindeki düğmelerde bulunan özel hız seçenekleri kullanılarak daha hızlı çalıştırılırlar.

Yavaş çekimden beklediği görsel lezzete göre,kameranın hızı saniyede 24'den tam iki katı olan 48 kareye,bazen de(çok daha ayrıntılı bir görüntü isteniyorsa)üç-dört katına kadar çıkartılır.Aynı ayar değişimleri,standart ve yüksek çözünürlüklü video kameralar için de geçerlidir.

Bir kuşun kanadının hareketlerini ya da bir kaba damlayan sütün sıçramalarını en ince ayrıntısına kadar görmemizi sağlayan doğa belgesellerinde ise saniyede 2000 resme kadar çıkabilen süper hızlı özel yapım kameralar kullanırlar.Bunları hızla ardışık resimler çeken motorlu fotoğraf makinelerine de benzetebiliriz.

işte yarış görüntüleri saniyede 660 kare kayıt yapabilen iki adet 250,000 sterlin değerinde olan kameralar ile yapıldı. Hareket halindeki motosikletlerin her hareketi yavaş çekim olarak kayıt eden kameraların görüntülerini izlemek hem keyifli hem de sürücülerin ne kadar risk aldıklarını göz önüne seriyor.

Youtube Videosudur.Videonun direkt adresi için TIKLAYINIZ

Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: