Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

3D yazıcıların Geleceği Parlak Görünüyor

Üretim anlamında devrim getirecek özellikleri bulunan 3D yazıcılar birçok anlamda endüstriyel üretim tekniklerini değiştirebilecek potansiyele de sahip.Temel mantığı kağıt üzerine baskı yapan yazıcılarla aynı olan 3D yazıcılarda mürekkep yerine farklı materyaller kullanılıyor.Kağıt basan sürümlerine göre bir diğer fark ise baskıların 3 boyutlu yapılabilmesi.Şimdilik ağırlıklı olarak polikarbon ve türevlerinde malzemeler kullanan yazıcılar ağırlıklı olarak üretiliyor.
Çikolata basabilen,canlı dokuları baskı malzemesi olarak kullanan henüz geliştirme aşamasında olan yazıcılar da var.Bunları bir adım öteye taşıyıp farklı içerikleri bir araya getirebilecek yazıcılar üzerinde de çalışmalar yapılıyor.Günümüzde 300-500 dolardan başlayıp birkaç bin dolara kadar satılan 3D yazıcılar bulunuyor.Yazıcıların büyük bir çoğunluğu yurtdışında üretiliyor.

Birkaç örnek de olsa Türkiye'de 3D yazıcı üretimi yapan firmalar var.Ancak bunların çoğu endüstriyel alanda kullanılan ürünler.Bu tarz 3 boyutlu dökümanların büyük bir kısmı internette bulunabiliyor.Ancak spesifik bir parça baskısı almak için bu parçanın üç boyutlu halinin bulunması gerekiyor.Üç boyutlu malzemelerin basılmasını sağlayan 3D yazıcılar,organ basımından yemek üretmeye kadar birçok alanda kullanılmaya başlanıyor.Bilim insanlarının 3D yazıcıları organ basma amaçlı kullanmak üzere yaptığı çalışmalar devam ediyor.

Japonya'da yapılan çalışmanın sonuçlarına göre önümüzdeki 3 yıl içinde canlı hücreler 3D yazıcılarda basılıp organ haline getirilecek.Tokyo Hastanesi Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonuç verirse kulak ve benzeri nisbeten basit yapıya sahip organlar yazıcılardan basılabilecek.3D yazıcıların bir diğer kullanım alanı ise yiyecek basmak.Üzerinde çalışılan konulardan biri olan olan yiyecek baskısı ile ilgili bazı adımlar da atıldı.
Türkiye'deki durum Dünyanın tersine Türkiye 3D konusuna biraz mesafeli duruyor.Yazıcı fiyatlarının dövize endeksli olması, malzemelerin pahalı olması ve nispeten teknik bir özellik taşıması bu ürünlerin Türkiye'deki gelişimini olumsuz etkiledi.3D yazıcılar konusunda çalışmaları bulunan 3Dörtgen firmasının Genel Müdürü Furkan Bakır,Türkiye'nin bu cihazlarla geç tanıştığını düşünüyor.'Türkiye birçok teknolojide olduğu gibi 3D yazıcılarla da kısmen geç tanıştı.

Ancak bu gecikmeyi avantaja dönüştürmeye oldukça yakınız'diyen Bakır sözlerine şöyle devam etti: Yurtdışındaki uygulamaları ve deneyimleri iyi okumak ve edinimleri kullanarak hızlı ilerleyebilirsek hem 3D Yazıcı teknolojisinin sahiplenilmesi konusunda hem de yenilikçi uygulamaları hayata sokma konusunda lider olmamız mümkün.Özellikle geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren eğitim sektöründe yoğun bir talep var.Üniversiteler yeni yıl bütçelerine 3D yazıcıyı kesinlikle ekliyorlar.Fiyatların ucuzlamasıyla erişilebilir duruma gelen cihazlar,eğitim sektöründe de yeni olanaklar sağlıyor.

Kasım ayında gerçekleşen Türkiye'nin ilk Maker Faire'inde 3D Yazıcılar en çok ilgiyi gören cihazlar oldular. Bu cihazların "yeni nesil üretim hareketi" olan Maker Hareketi bünyesinde Türkiyede de ilgi görmesi çok umut verici. Furkan Bakır'a göre sektörün en önemli sorunu bilinirlik.Bakır bu cihazların sadece bir makine olmadığının anlaşılması gerektiğinin altını çiziyor ve kanun yapıcıların da bu cihazları düzgün tanımadığını belirtiyor: Sektörün en büyük sorunu doğru bilinirlik.Her ne kadar hakkında onlarca haber de yapılsa, konu hala oldukça yeni.Bu da insanların bu teknolojiye devrim olarak bakmasını geciktiriyor.

3D yazıcının sadece bir makine değil,üretimde bir devrim olduğunun anlaşılması gerekiyor.Üretici ve tüketici kavramlarının saydamlaşıp birbirine girdiği bir durumla karşı karşıyayız.Böyle bir durum ise sosyal, politik ve ekonomik en temel yapılarda bile değişikliğe sebebiyet verebilir.Gelir,emek ve mülkiyet sahipliği gibi konular yeniden tartışılacak.Bu nedenle 3D Yazıcılara sadece bir makine diye bakmamak gerekli. 3D Yazıcılar kanunu yapıcılar tarafından da düzgün tanınmıyor.

Güvenlik ve mülkiyet hakları konusunda yeni yasa veya regülasyonlar çıkarılmalı.Türkiye'de faaliyet gösteren bir diğer 3D baskı teknolojileri firması olan İKİZİN Genel Müdürü Birkan Şahi bu ürünlerin ağırlıklı olarak prototip üretme amacıyla kullanıldığını ifade ediyor: 3D yazıcılar özellikle prototip üretme konusunda yoğun ilgi görmektedir.

Güçlü olduğumuz sağlık sektöründe de kullanımı başlanmış olup bu alanda kendine büyük bir pazar payı bulacağı ortadadır.Aynı zamanda çikolata üreten 3D yazıcının da ortaya çıkışı ile birlikte gıda sektöründe de büyük değişimlere yol açacağını ön görmekteyim.Özellikle üretim yapan fabrikaların otomasyon süreçlerinde bu tip yazıcıların olanaklarından yararlanarak daha az iş gücü ile yalın üretim için denemelere başladıklarını da duymaktayız.

Şahi,yazıcıların yurtdışından ithal edilmesini ve işgücünün olmamasını önemli bir sorun olarak görüyor: 3D yazıcıların ülkemize ithal ediliyor konumda olması maalesef bu sektörün de birkaç yıl boyunca teknoloji sektörü gibi yurtdışına bağımlı kalacağını göstermektedir.Yerli 3D yazıcı üretimi ile ilgili birçok firma araştırma geliştirme faaliyetine geçmiştir,ancak henüz sanayi tipi baskı yapabilecek düzeyde makinelerin ortaya çıkmadığı aşikardır.Aynı şekilde 3D yazıcıyı kullanmayı bilen iş gücünün olmaması yine sektörün hızla gelişmesine bir engel teşkil etmektedir.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment: