Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Radyo ve Televizyon Yayıncılığı 4G ile Mobil mi Oluyor?

4G’yi tamamen IP tabanlı,kablolu veya kablosuz bilgisayar iletişim teknolojileriyle iç ve dış ortamlarda,servis kalitesi ve yüksek güvenliğiyle herhangi bir zamanda herhangi bir yerde her türlü ağ hizmetini tek bir noktada birleştirerek 100 Mbit/s ile 1 Gbit/s arasında veri iletim kapasitesi sağlayabilen yeni bir sisteme ve geniş kapsama alanlı bir ağa sahip olan yepyeni bir hizmet olarak tanımlamak mümkündür.
Türkiye’de yasal statüye henüz kavuşmuş 3G’ye göre çok daha hızlı ve kaliteli ses ve görüntü imkanı sunan 4G uygulamasının ilk canlı saha testi, 2009 yılının son aylarında ABD’de Bell laboratuarları tarafından, Koordine Çoklu Nokta İletimi (CoMP – Coordinated Multipoint Transmission) teknolojisine yönelik olarak gerçekleştirdi.Bu yeni teknoloji,veri aktarım hızlarını artıracak ve hem 4G olarak da bilinen LTE (Long Term Evolution) kablosuz geniş bant,hem de 3G ağlarında servis kalitesi ve verimlilikte tutarlılık sağlanmasına yardımcı olacak.
CoMP,birden fazla antenden gelen sinyalleri koordine edip birleştirerek ve mobil kullanıcıların,bir LTE hücresinin merkezine yakın ya da bu merkezin dış kenarında bir konumdayken,video,fotoğraf ve benzeri yüksek bant genişliği hizmetlerine erişimine ve bunların paylaşımına imkan sağlayacak. Bell Laboratuvarları’nın öncülük ettiği bu teknik,sinyallerin birden fazla erişim noktasından aktarılmasını ve bu noktalara kabul edilmesini koordine ederek kablosuz ağlara yönelik müdahaleleri azaltıyor.Saha testleri esnasında mobil cihazlar ve baz istasyonları arasındaki aktarımlarda 2.6 GHz frekans bandı kullanıldı.4G teknolojisi ile bir DVD’yi 30 saniyede,100 mp3 dosyasını 2,4 saniyede,bir film CD’sini 5,6 saniyede, 20 dakikalık bir HDTV yayınını 12,5 saniyede aktarılabiliyorsunuz.
Televizyon yayınlarını da artık 4G ile broadcast kalitede izleme imkanına kavuşacağız.Yani 4G radyo ve televizyon yayıncılığı ile birlikte iletişim teknolojisinde çığır açacak bir teknoloji gibi görünüyor.Önümüzdeki 10 yılda ne DVB-T ne DVB-H yayın sistemlerinin önemi kalacak; 4G ile multimedya sorunları tamamen çözülecek gibi görünüyor.
4G teknolojisi geniş kapsama alanı içerisinde yüksek hız ile her türlü teknolojiye cep telefonları veya bilgisayarlardan yer ve zaman kısıtlaması olmadan ulaşabilmemizi sağlayan bir sistem.Peki burada kastedilen her türlü teknoloji nedir? Bunları da şöyle özetleyebiliriz: görüntülü konuşma,İnternet üzerinden televizyon izleme,e-mail alıp gönderme,konferans yönetme gibi etkinlikler zaten 3G teknolojisi ile hayatımıza yerleşecek.4G teknolojisi ise bize daha akıllı bir dünyanın kapılarını tamamen açmasa da yarılayacak.Örneğin yıllardır üzerinde durulan akıllı ev projeleri 4G teknolojisi ile gerçek hayatta uygulanabilirliğe bir adım daha yaklaşacak.Akıllı ev projelerinde üzerinde düşünülen konulardan bazıları,çok pahalı bir teknoloji olması ve dışarıdan güvenli ve hızlı bir bağlantı imkanının olmamasıydı.


4G teknolojisi ise bu bağlantı sorununu tamamen ortadan kaldırıyor.Yüksek ve güvenli veri aktarım hızı sağlayan bu teknoloji ile işteyken evinizi kontrol etmeniz daha rahat olacaktır.
Yayıncılık alanında kocaman canlı yayın araçlarına gerek kalmadan her yerden rahatlıkla canlı yayınlar yapılabilecek.Bir başka örnek vermek gerekirse,100 Km/h hızla giden bir araçta radyo yayınlarını almak bile bazen bir eziyete dönerken,4G sayesinde aracınızda 100 Mbit/s hızında müzik indirebilir ve bu müziği aynı anda aracınızda dinleyebilirsiniz.
Tabi ki bu hızın kesintisiz bir şekilde size ulaşması,bu teknolojinin en güzel yanı.4G ile hem mevcut İnternet hızlarından 10 kat daha hızlı,100 Mbit/s İnternet hizmeti alacağız,hem ses ve görüntü hizmetlerinin transferlerini daha kaliteli alacağız,hem de radyo-televizyon yayıncılığını 4G üzerinden mobil broadcast kalitede alma olanağına kavuşmuş olacağız. Yani bulunduğumuz her yerden istediğimiz radyo ve televizyon kanalını rahatlıkla dinleyip izleyebileceğiz.
İsmet ERGİN / Ratem Bilim ve Teknik Krl. Bşk.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: