Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

2009´da Yeni Bir Cihaz Satın Aldınız mı?

Öyleyse bu Kötü Haber
Şirketlerin en sevdiği ürünler,tüketiciler alır almaz güncelliğini kaybeden ürünler olsa gerek.Hemen bir üst model çıkıyor ve "Hemen alın! Eskisini de atın!" deniliyor.
İşler o kadar kolay değil ama ne yazık ki ürünlerin gerçekten de teknolojik güncellikleri çok kısa sürüyor.Mevcut ürünlerden daha iyi, daha ucuz,daha kullanışlı bir ürün mutlaka kısa süre sonra piyasada beliriyor ki bu hem güzel,hem de eski teknolojiye para yatıran için can sıkıcı.
Kızıp,daha iyisini daha ucuza almak için ihtiyaçları ertelemek de bir yere kadar mümkün,çünkü ilerleme durmuyor.Çok fazla bekleyenler de bazı imkanlardan ve bunların hayatı kolaylaştırmasından neredeyse hiçbir zaman yararlanamıyor.
Bu yıl,yerlerine daha iyilerinin,daha üst modellerinin gelmediği teknoloji yok gibi.
Radyo devri yıllarca sürdü,siyah beyaz televizyonlar ise renkli TV´ler geldiğinde de yıllarca kullanılmaya devam etti.Şimdi ise CD´den DVD´ye ve Blu-Ray´e hızla geçiş yaşadık.
HDTV bile eskidi ve yerini 3D HDTV almaya hazırlanıyor.Mağazalar Blu-Ray oynatıcılarla ve uygun fiyatlı HDTV´lerle dolu.HDMI 1.3 geride kalırken HDMI 1.4 kullanan Blu-Ray oynatıcılar ve 3D HDTV´ler birkaç ay içerisinde piyasayı dolduracak.

Mevcut HDMI kablolarının da eskimesi oldukça kötü.Bir HDTV´nin yanında fiyatları önemsiz gözükse de aynı kabloyu bile kullanamamak ek bir küflet.Hatta kablolara verilen paralar bile yakında tarih olacak.Sony, Panasonic ve LG şimdiden kablosuz HD yani WiHD bağlantı kullanmaya başladı.

3G Türkiye´ye geldi diye seviniyoruz ve 3G cep telefonları satın alıyoruz.Ama 4G hemen köşemizde,Avrupa´da başladı bile.iPhone 3GS´e para yatıranlar,Android cep telefonu alanlar ve 3G için para harcayanlar 4G´ye haliyle imrenecektir.
7.2 Mbps 3G´nin yanında 100 Mbps 4G LTE modelleri konulduğunda tüketiciler üzülecektir.Sadece cep telefonları mı?Dizüstü bilgisayarlar için 3G modemlere harcanan paralar ne olacak?Sabit fiyat üzerinden cep telefonu servis sağlayıcılar ile imzalanan 2 yıllık kontratları iptal eden tüketiciler,anlaşma gereği modemin ücretini ödemek zorunda.İster kullan, ister kullanma...
Sonuçta 3G´den, cep telefonundan ve mobil bağlantısından memnun kullanıcılar ellerindekileri çöpe atacak değiller.Hemen köşebaşında olsa da, her yeni teknoloji gibi 4G´nin Türkiye´ye gelmesine ve altyapının oturmasına zaman var.Biz değil ama özellikle yurtdışındaki tüketiciler yandı. Çünkü onlar da servis anlaşması imzaladı.

Siyah beyaz televizyon,renkli televizyon demiştik değil mi?Türkiye´de yaygınlaşmayan ama yurtdışında okumayı seven insanların para yatırdığı, yüzlerce dolara aldığı Kindle,Nook,eSlick,Sony Reader ve Quene gibi cihazlar da geride kalıyor.
Bu cihazlar e-ink yani elektronik mürekkep teknolojisi ile gözleri bozmadan tıpkı kağıt gibi bir görüntü sunuyor.Ama yeni nesil renkli ve çok yakında, haliyle siyah-beyaz için ve gri tonları için ödenen paralar şimdi göze batıyor.
Ekonomik tabletler,yeni tasarımlar ve renkli e-ink bunların yerini alacak.Netbookların da oldukça ekonomik olduğunu,tablet netbookların da yakın olduğunu göz önüne alırsak bu cihazların kaderinden emin olmak zor. Siz 400 dolar verir misiniz?
LCD ekranlara hayranlıkla bakarken ve kontrast oranlarının ne kadar geliştiğinden bahsederken, teste gelen LED ekranların kalitesi,övülen LCD´lere bir tokat gibiydi.
LED ekranların görüntü kalitesi,kontrast farkı en iyi LCD´leri bile utandırıyor.Daha düşük enerji ile daha iyi görüntü kalitesi şimdilik biraz pahalı olsa da 2010 yılında piyasaya bol bol LED ekran gelecek. Enerji tasarrufu bir yana,gözler LCD ekranlara bakarken olduğundan bile az yorulacak.CRT monitörlerden bu yana uzun bir yol geldik ve yol devam ediyor.
Televizyonlara gelince,3D ile ya da LED ile iş bitmiyor.Çözünürlükler de 2,048 x 1,536 ve 4,096 x 2,400 gibi inanılmaz seviyeler çıkıyor.JVC henüz tüketicinin erişemeyeceği fiyatlara da olsa 4K modelleri duyurdu.

Bu gelişmenin bir sonu yok ve aldığımız bütün elektronik ürünler hızla geri kalmaya mahkum.Harcanan bu paralar bir sonraki nesil teknolojinin geliştirilmesine gittiği ve çarkları döndürdüğü için durum böyle.Bu konuda yapacak bir şey yok.Ancak tüketici olarak bilinçli hareket etmek ve uzun süre ihtiyaçlarımızı karşılayacak ürünleri fiyat-performansa göre seçerek alışveriş yapmak, yegane çözüm.
Kaynak:http://interaktif.gazetevatan.com/
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment: