Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Kablosuz ağ ile komşunuzu gözetleyin!

Başlığı görüp gelenlere hemen söyleyeyim, o işin  nasıl yapıldığını analatan bir yazı değil bu :)
Utah Üniversitesinde gerçekleştirilen bir araştırmada, kablosuz ağ sistemini kullanarak, duvarın arkasındaki hareketi algıyabilen bir sistem denenmiş ve başarılı olunmuş. Sistemin mantığı ise görece basit. Kablosuz ağın sinyal gücünü dalgalandıracak bir hareket, takipçilerin bilgisayarında 1 metre hata payı olmakla beraber görüntüye dönüşüyor ve hareket takip edilebiliyor.Yani sadece hareket var diye alarm veren bir sistem değil. Kullanılan yazılım, aldığı veriyi kabaca bir görüntüye dönüştürüyor ve hareketi takip etmeye devam ediyor.
Kullanım senaryolarında polisin girmesinin tehlikeli olduğu bir binayı operasyondan önce takibe alması gibi düşünceler olsa da, kablosuz ağların evlerde çok yaygın olması ve kullanılan takip sisteminin görece düşük maliyetli olmasının, meraklı komşunuzun sizin duvarınıza böyle bir sistemi kurmasına kadar gidebileceği de akla geliyor. Deneyde 32 nod kullanılmış ama çok daha azıyla da limitli bir alan taranabilir.
Gerçi kullanılan protokol IEEE 802.15.4. Ama hepsine yayılmasına da bir engel olmasa gerek. IEEE 802.15.4 nedir diye merak edenlere de şu kaynağı verelim.

Daha fazla detay için buradan haberin sayfasına gidebilirsiniz.
Endişelenmek için sebep yok ama birileri 'insanlar evlerinde kullandıkları elektronik cihazlarla nasıl takibe alınabilir?' diye kafa yoruyor, bu konuda çalışacaklara finans sağlıyor. Gün gelecek evlerimize de donanımdan firewall taktırmamız gerekecek. Komşularımıza ve akrabalarımıza 'friend ID' vereceğiz. ID filtremizde tanımlı olmayanlar kapı zilini bile çalamayacak. Tabii istisnalar da olacak. Örneğin yazılım, 'postacı' kapınızı çalıyor içeri alınsın mı diye soracak siz de kameradan kontrol ettikten sonra alınsın ya da bu seferlik alınsın, her zaman alınsın diye seçeceksiniz. Duvarlarda ise yalıtım malzemeleri kablosuz ağ sinyallerini geçiren-geçirmeyen şeklinde ikiye ayrılacak. Yeni bir sektör doğuyor kısacası :)
Kaynak:pclabs.com.tr
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: