Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Kameralarda devrim!"lenssiz çekim"devrimi

Kameralarda devrim!lenssiz çekimdevrimi Massachusetts Institute of Technology'deki araştırmacılar yeni bir keşfe imza attılar: Işık algılayan lifler! Örüldükleri zaman esnek bir algılayıcı haline gelen liflerin çapı bir milimetreden daha küçük. Bu lifler birbiri içinde yer alan ışık algılayan materyallerden oluşuyorlar.

Dünyada ilk kez bir lens olmadan görüntü algılanıyor.Bu devrimsel teknoloji henüz gelişimin başlarında olsa da gelecek vaadediyor.Bundan yıllar sonra fotoğraf makinelerinin büyük değişime uğraması olası.Henüz yeterince kaliteli fotoğraflar çekemese de ileride neyin kamera olup,neyin olmadığını anlamanın imkanı kalmayabilir.
Bu ilginç teknoloji lenslerin pek çok dezavantajını taşımıyor.Lenslerin görüş alanı dar,ayrıca çizilme ve kırılmaya da müsaitler. Oysa bu liflerden örülü bir alanın tamamı resim algılayabiliyor.Bir kısım hasar görse bile kalan kısım sayesinde görüntü algılamaya devam etmek mümkün.
Lensler tarihe karışıyor...infoteknolojiLens olmadan nasıl fotoğraf çekiliyor?
Her katmanda iki halka ışığa hassas yarıiletken bulunuyor.Metrenin 100 milyarda biri kadar mesafede arası olan bu halkaların her birinde dört küçük metal elektrot bulunuyor.Polimer bir yalıtkanın içerisinde çevredeki materyalden ayrılmış durumdalar.Her lif ışığın yoğunluğunu ve dalga boyunu, yani rengini algılayıp bunu elektrik sinyallere dönüştürüyor. Örgüdeki liflerden gelen veri, bir algoritma tarafından işlenerek bir resim oluşturuyor.Prototipin tanıtımında böyle bir kumaş kamera ile basit bir gülen yüz fotoğrafı çekiliyor.

Peki bu teknoloji nerede kullanılabilir?Kumaş olarak kullanıldığında bir askerin üniforması her tarafı görmesini sağlayabilir.Giysiler kir ve lekeyi tespit edip otomatik olarak bildirerek kullanıcıyı uyarabilir.Daha önce de belirttiğimiz gibi araştırmacılar şimdi bu teknolojiyi daha da geliştirmeye çalışıyor.Henüz görüş mesafesi oldukça düşük olsa da,görüş açısı çok geniş ve mesafenin de gelecekte artacağını belirtiyorlar.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: