Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Dokunmatiklerin Zayıf Yönleri (Uzun listeler,minik simgeler ve zor dokunuşlar)3

Dikkat! Windows Mobile'da uzun listeler arasında dolaşırken yanlışlıkla istemediğiniz yazılımları açabilirsiniz. Ama yazılım sorunları sadece Windows'ta yok.

Listelerde kaybolmakÖzellikle telefona göre özel olarak düzenlenmiş Windows Mobile sistemli telefonlarda listelerde gezinmek oldukça zor olabiliyor. Böyle durumlarda da parmağınızla kaydırma yapmak tam anlamıyla bir şans işine dönüşüyor. Çoğunlukla kaydırmaya başladığınızda yanlışlıkla bir program açıveriyorsunuz. İstenmeyen bir durum, ama çoğunlukla olan bu. Örneğin Samsung S8300 UltraTouch oldukça kontrollü bir parmak gerektiriyor. Ufak bir yanlış hareket bambaşka yerlere gitmenize sebep olabiliyor. Aynı durum Sony Ericsson G700 için de geçerli. Burada da ekranın hassasiyetinin az olması kaydırmayı çekilmez kılıyor

 

Iska!
Aslında bir zamanlar dokunmatik ekranlar parmakla kullanılamıyordu. Çoğunlukla kullanılan özel kalemlerden parmakla kullanıma geçiş Apple'ın iPhone'u sayesinde oldu. Ama bu eski kalemlerin sonunu getirmedi. Hâlâ Nokia 5800 XpressMusic ve çoğu Windows Mobile telefon bir stylus kalem ile beraber geliyor. 5800 XM'nin gövdesine yerleştirilen kalem uzun metinlerde oldukça yardımcı oluyor.

Windows mobil'li telefonlarda ise durum biraz daha başka. Burada birçok simge ve bağlam menülerindeki seçenekler o kadar küçük ki parmakla isabet ettirmek neredeyse imkânsız.Problemin çözümü ise WM 6.5 ile geliyor. Microsoft 2010'da piyasaya süreceği Windows Mobile 7 ile de kalem kullanımına tamamen veda etmeyi planlıyor.iPhone'daki gibi kapasitif ekranlar ise kalemle kullanılamıyor. Bu ekranların elektrik akımını ileten parmağınıza ihtiyaçları var. Bu yüzden soğuk kış aylarında eldiven giydiğinizde kullanılamıyorlar.Benj zer şekilde uzun tırnaklar da bu ekranlar için uygun değil.



Dokunma hissiBir metin yazmanın en kolay yolu mekanik tuş takımı. Dokunmatik ekranlı telefonların ise çoğunlukla tuş takımı yok. Sony Ericsson X1, HTC Touch Pro serisi ve Nokia N97 bu sınıfın istisnaları. Dokunmatik ekranlarda metin yazmak için ise sanal klavyeleri kullanmanız gerekiyor. Kolay bir kullanım için de klavyenin hem yatay hem dikey durumda kullanılabilir olması gerekiyor. Ama gerçekte bu pek mümkün olmuyor. Yerlere göklere sığdırılamayan iPhone bile bu özelliği son 3.0 güncellemesiyle kazanabildi.

Sanal klavyelerde önemli olan tuş simgelerinin büyüklüğü ve sık kullanılan özel karakterlerin kolay erişilebilir olması. İlki zaten herkesin tahmin edebileceği gibi yazım işini kolaylaştırmak için. İkincisi ise bir virgül koyabilmek için bin bir özel karakter sayfasına girip çıkma zorluğunu yaşamamak için. Bunun en kötü örneği Windows Mobile klavyesi. Ama neyse ki bunun farkında olan HTC ve Samsung gibi çoğu üretici kendi özel klavyelerini oluşturuyor.


Alıntı:Chip Online
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: