Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Camera Features(Kamera Özellikleri Ne Nedir?)

Camera Features-A/D Conversion
Kamerada elde edilen ilk görüntüler analog olarak elde edilir. Daha sonra DSP ile bu görüntüler dijitale çevrilir. Bu çevrimde örenekleme ne kadar yuksek ise originale o kadar yakın olur. Son donemde kameralarda 14 bit A/D kullanılmaya başlandı.

Camera Features-True Eye
Parlak ışıkta yapılan çekimlerde renkleri çok daha düzgün üretmek için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikle R,G ve B seviyelerinden biri limiti aştığında sadece limiti aşan renge değil diğer tüm renklere düzeltme uygulanır.Bu sayede resmin renk dengesinde bozulma görülmüyor.
Camera Features-Zebra Color
Işık patlaması olan bölgeleri zebra deseni ile gösterme özelliğidir. Yapacağınız ışık ayarı ile zebra bölgeler yokolduğunda iyi bir ışık ayarı yapmış olursunuz.
Camera Features-S/N Ratio

Sinyal/Gürültü değeri ne kadar yuksek olursa, görüntü o kadar kaliteli olur.Birim Decibeldir.(dB)
Camera Features-Power HAD EX CCD

Power HAD EX CCD sensörü Sony tarafından geliştirilen yeni jenerasyon görüntü sensörüdür. Yüksek bir ışık hassasiyeti (F11 de 2000 Lux), düşük gürültü (65dB) ve düşük vertical smear (<-145dB) sağlar. Ve son derece geniş bir dinamik aralık sunar.

Camera Features-Kazanç (Gain) Nedir?

Düşük ışıklı ortamlarda kamera CCD'sine yeterince ışık düşmez.Bunu aşmak için, sinyali elektronik olarak yükselten bir fonksiyon uygulanır. Gain. Yalnız yüksek bir "gain" seviyesi kameranın S/N (sinyal gürültü) oranının değerini düşürür. Yani aşırı kazanç gürültüye neden olur. Bazı kameralarda eksi "gain" fonksiyonu vardır. Bu da S/N oranını yükseltir.

Camera Features-SteadyShake
Kameradaki sarsıntıları elimine eden Sony firmasına ait bir yöntemdir. SteadyShake özelliği olan kameralarda sarsıntılardan kaynaklanan titreşimler çekime etki etmez. Bu özellik hareketli çekimlerde dikkate değer farklar oluşturur

Camera Features-Vertical Smear
Vertical Smear CCD kameralara özgü bir durumdur. Aşırı parlak bir nesne çekildiğinde oluşur. LCD ekran gibi bir video monitör üzerinde görüntü üzerinde oluşan dikey çizgiler şeklinde gözlemlenir. HAD sensör kullanılarak üretilen Sony kameralarda oldukça azaltılmıştır.

Camera Features-Işık hassasiyeti nedir?
Bir kameranın ışık hassasiyeti düşük ışık ortamlarında gürültü oluşturmadan çekim yapma yeteneğinin bir göstergesidir. Bazen minimum aydınlatma seviyesi ile karıştırılmaktadır. Minimum aydınlatma bir kameranın çekim yapabileceği minimum aydınlatma seviyesini gösterir, hassasiyet ise kameranın ışığa karşı ham tepkisidir. Bu yüzden hassasiyet değeri daha öncelikli gelir. Hassasiyet kamera F-stop numarası ile verilir. Kamera A 2000 lux'te F11 hassasiyetinde ise F8 hassasiyetinde olan bir başka kameraya göre daha başarılıdır.

Camera Features-Auto White Balance

Görüntüler farklı ışık kaynakları altında farklı renklerde oluşur. Beyaz bir nesne çekildiğinde kamera video çıkışının RGB (Red,Green,Blue) kanallarının (CCD'ler)oranı beyaz üretmek için 1:1:1 olmalıdır. Ve bu oran tüm ışık kaynakları altında aynı kalmalıdır.
Ancak farklı ışık kaynaklarınının nesneler üzerinde oluşturduğu renkler farkeder.(Nesneye çarpıp bize yansıyan renk) Bundan dolayı RBG çıkış oranları da farklı ışık kaynakları altında çekilen beyaz nesnede farkeder. (Yani beyaz her ışık kaynağında tam beyaz görünmez.) Örneğin 3200K de çekilen beyaz nesnede, Blue kanaldan (Blue CCD si) gelen sinyal çıkışı küçük olurken kırmızıdan gelen çok yüksek olacaktır. 5600K de ise bu durum tersine döner.
Bu durumda kanalların kazanç ayarları 1:1:1 oranını sağlamak üzere değiştirilmelidir. Bu ayarlamaya White Balance (Beyaz Dengesi) denir.
Özetlersek White Balance 3 adet CCD nin video kazançlarının farklı ışık kaynaklarına göre beyaz rengi elde etmek üzere 1:1:1 seviyesine getirilmesidir.
Auto White Balance ise kameranın bunu kendi kendine yapabilme özelliğidir.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: