Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Format Tarihi

Betacam ve Betacam SP

Betacam SONY tarafından 1982’den bu yana geliştirilmekte olan yarım inç profesyonel bir format ailesidir(Betacam,Betacam SP,Dijital Betacam,Betacam SX).Bu formatların hepsi aynı ebatlarda kaset kullanır.S ve L tipte kasetler vardır ve kameralar yalnızca S kullanabilirken VTR’ler S ve L kullanabilir. Betacam formatlarının kaset renkleri formata göre ayarlanmıştır ayrıca mekanik bir anahtar VTR’nin kasetin hangi formatta olduğunu anlamasını sağlar.Orijinal Betacam formatı analog componet bir yapıda geliştirildi. Parlaklığı bir iz(track),renk farklarını ayrı bir iz(track)üzerine kaydeden bu formatla Betacam 300 düşey satırlı broadcast kalitede resim sunuyordu.Bu format 7 yıldan beri pazarda bulunan Betamax ile aynı kaseti kullanıyordu.Zaten Betamax ile Betacam arasındaki fark Betamax komposite formatı kullanırken Betacam’ın onu çok daha kaliteli yapan komponent formatı kullanmasıydı.

BETACAM SP

Daha sonra 1986’da Betacam SP geliştirildi.Ve düşey satır sayısı 340’a çıktı.Betacam SP(Superior Performance)1990’lara kadar yayıncılık dünyasında bir standarttı.Betacam SP daha iyi olma özelliğini Betacam’da kullanılan oksit bant yerine metal-formulated bant kullanması sayesinde kazanıyor. Sony Betacam SP yi Betacam ile kısmen uyumlu olarak geliştirdi.Betacam SP kasetler Betacam VTR’lerde çalışabilir ama bant yapısındaki farklılık yüzünden Betacam VTR’lerde kayıt yapmaya kalkıldığında VTR’nin kafası ciddi şekilde aşınır.Dolayısı ile Betacam VTR’ler Betacam SP kasete kayıt yapamaz.
Betacam ve Betacam SP bantlar genelde gri renktedir.

Dijital Betacam


Ve 1993’te yayıncılık dünyası Dijital Betacam’la tanıştı.Dijital Betacam,Betacam ve Betacam SP’den daha yüksek kalitede S kasete 40 dakika L kasete 124 dakika kayıt yapabilen bir format.Dijital Betacam DCT (Dijital Cosine Transform )ile sıkıştırılmış komponent bir formattır.10 bit YUV 4:2:2 örnekleme yaparak PAL(720x576) veya NTSC (720x480) de 90 Mbit/s bant genişliğinde kayıt yapar.4 kanal uncompressed 48Khz PCM ses sinyali kullanır.Bantta 5.cueing için ses ve linear timecode içinde birer track bulunur. Bazı Dijital Betacam cihazlar Betacam ve Betacam SP kasetleri okuyabilir.Yayıncılık Dünyasında Dijital Betacam SD (Standart Definition)dijital video için en kaliteli format olarak kabul edilir. Ayrıca SONY’nin Dijital Betacam decklerde SDI koaksiyel dijital bağlantı seçeneği de sunması SDI sistemlerle uyum için ciddi bir kolaylık sağlamaktadır.
Digital Betacam bantlar açık mavidir.

Betacam SX

Betacam SX Betacam SP’nin dijital versiyonu olup Dijital Betacama biraz daha düşük maliyetli bir alternatif olarak 1996’da tanıtılmıştır. MPEG 4:2:2 Profile@ML sıkıştırma,4 kanal 48 KHz 16 bit PCM ses kaydı bu formatın özellikleridir..Tüm Betacam SX cihazlar Betacam SP bantlarla uyumludur. S bantların 62 dakika ve L bantlar 194 dakika kayıt süresi vardır.
Betacam SX bantlar parlak sarıdır.

MPEG IMX

MPEG IMX Digital Betacam formatının 2001 de geliştirilmiş bir modelidir.MPEG sıkıştırma kullanır ancak sıkıştırma oranı Betacam SXden yüksektir.IMX formatında 8 kanal ses, cue, ve timecode da mevcuttur ve CCIR 601 (interlaced analog sinyalleri dijital formda kodlamaya yarayan bir standart)uyumlu video sinyali üretir. Yeni IMX VTR lerle, Sony SDTI ve e-VTR gibi yeni teknolojileri pazara sundu.SDTI audio,video,timecode ve remote control fonksiyonlarının tek bir koaksiyel kablo üzerinden iletimini sağlayan bir teknolojidir.e-VTR teknolojisi ise bu özelliği aynı datayı VTR üzerinde bulunan bir ethernet arabirim ile IP üzerinden gönderme imkanı sağlayarak genişletir.MSW-2100M gibi IMX VTR ler Digital Betacam kasetleri oynatabilir ancak yalnızca IMX kasetlere kayıt yapabilir. S bantlarda 60 L bantlarda 184 dakika kayıt mümkündür.
MPEG IMX bantlar açık yeşildir.

HDCAM/HDCAM SR

HDCAM formatı Dijital Betacamın HDTV versiyonu olarak 1997’de çıkarıldı.10 bit DCT sıkıştırma tekniği kullanarak 4:2:2 örnekleme oranında 720p veya 1080i çözünürlükte kayıt yapar. 24 and 23.976 PsF modlarıda vardır.144 Mbit/s bant genişliği vardır.4 kanal AES/EBU 20-bit/48 kHz digital ses formatı kullanır. 2003’te piyasaya sunulan HDCAM SR daha yoğun parçacıklı bant kullanır ve 4:4:4 RGB şeklinde 440 Mbit/s bant genişliğinde kayıt yapabilir.Bu yüksek hız,HDCAM SR ın HDSDI sinyalin tümünü yakalamasını sağlar.Bazı HDCAM SR VTR ler 880 Mbits/s lık bant genişliğini mümkün kılan 2x modu diye bir özelliğe sahiptir.Bu şekilde 4:4:4 lük tek bir sinyali veya 4:2:2 lik 2 sinyali aynı anda göndermek mümkündür. HDCAM SR sıkıştırma için MPEG-4 Studio Profile kullanır ve ses kanal sayısını 12 ye çıkarır.Sony nin CineAlta ürün grubunda kullanılır.Bazı HDCAM VTR’ler Betacam kasetleri oynatabilir ve bant uzunlukları S için 40 dakika ve L için 124 dakika olmak üzere Dijital Betacam’la aynıdır.HDCAM bantlar turuncu şeritli siyah renktedir.
HDCAM SR’lar ise mavi şeritli siyah renktedir.
DERLEYEN:KUVVETMİRAJ
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: