Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Spor İçin HD’nin Ötesi Pace 3D kamera sistemi

Pace 3D kamera sistemi,geçen yılki NBA All-Star karşılaşmalarında ve diğer canlı spor etkinliklerinde kullanıldı.Spor yayınlarına daha fazla değer katacak yeni teknolojiler hakkında konuşulacak çok şey var.Ancak,3D ve tam bant genişlikli HD(1080p/60)yapım ve dağıtım(gereken cihazlar artık çeşitli firmalardan alınabiliyor)ekonomik olarak pratik değil ve bir süre daha uygulanmayabilir.

Bugüne dek bir dizi deneme 3D çekilen canlı spor etkinliklerinin potansiyelini gösterdi.NBA’in 56.All-Star oyunları için 2007’de Las Vegas’ta sahnelediği etkinliği yaklaşık 3000 kişi özel gözlüklerle izledi. Thomas&Mark Center arenada,her biri Canon HD lensli değiştirilmiş yanyana iki Sony HDC-F950 kameradan oluşan altı HD kamera sistemi,karşılaşmayı çekmek için farklı yerlere kondu.Amaç,tuttukları takımın maçına bilet bulamayan taraftarların büyük bir ekranda izleyebilmesiydi.


ESPN bu sıralar,60fps hızda 1080p formatıyla çalışabilen 3Gbps uyumlu altyapı kuruyor.Bu,çoğu HDTV alıcısında çözünürlüğü artıracak ve görüntünün daha etkileyici olmasını sağlayacak.Fakat bunu evlere götürmek için yerel kablo ve uydu TV işletmecilerinin altyapılarını değiştirmeleri ve abonelerin evlerindeki set üstü aygıtların yeni modellerini koymaları gerekiyor,ki bunun maliyeti karşılanamayacak kadar yüksek olabilir.

New York’ta kısa süre önce gerçekleşen HD EXPO’da genel kanı,teknolojinin kesinlikle iyi olduğu ama bundan para kazanılamayacağı yönünde idi.ESPN ve MLB Network’ten temsilciler,HDTV’yi müşterilerin evlerine götürmenin yeterince zor ve pahalı olduğunu söylediler.3D veya 1080p’yi sürdürmeyi ve evlere dağıtmayı uygulanabilir kılacak bir model göremediklerini belirttiler.

ESPN stratejik planlama ve geliştirme bölümünün başkan yardımcısı Bryan Burns,ESPN’nin 6 yıl önce HD’ye geçeceğini duyurduğunu söyledi.Spor ağı artık yılda 1200 HDTV televizyon yayını üretiyor,fakat hala birçok maç HD değil.ABD’de ESPN HD,toplam 95 milyon ESPN abonesi evden sadece yüzde yirmiikisine ulaşıyor.
Burns,şunları söyledi:“ESPN için bir etkinliği 3 boyutlu çekip onu Bristol’e geri göndermek,sonra da yerel kablo işletmecisi ve eve ulaştırmanın ekonomik açıdan mantıklı olduğuna inanmıyorum.Bir işadamı olarak bunun yakında olacağını sanmıyorum. İzlemek için gerekli televizyona ihtiyaçları olduğunu düşünürsek,müşterilerin 3D için fazladan bir ücret ödemeyi isteyeceklerine emin değilim.Ekonomik açıdan tüm bunların uygulanabilir olacağına emin değilim.”

Müşterilerin analog televizyondan HDTV’ye geçmekle zaten bir dünya değiştirdiklerini ekledi.“Teknoloji çok iyi görünüyor,yapımcı ve teknik ekiplerimizin çalışmalarına saygı duyuyorum,fakat müşterilerin 3 boyutlu izlemek için başka bir dünya değiştirme yoluna gideceklerine emin değilim.”

MLB Network mühendislik ve IT bölümü başkan yardımcısı Mark Haden,ABD’deki evlerin yaklaşık yüzde 25’inde en az bir HDTV seti olduğunu,yaklaşık yüzde beşinin de surround ses sistemi kurduğunu söyledi.Bu gelişmiş sesi,çoğu kişi için bir HDTV seti aldıktan sonra daha pratik bir yenileme olarak görüyor.“Bence asıl şaşılacak şey hala ses alanında.

Bu ileri bir adım,fakat müşterilerin yatırım yapmakta daha istekli olduklarını düşündüğümüz bir adım.”Ocak ayında başlaması planlanan MLB Network, mümkün olduğu zaman çokyollu ses sağlamaya çalışacak.Bu,tüm ülkedeki stadyumlara çok sayıda mikrofon yerleştimek anlamına geliyor.
ESPN dijital sinema etkinlikleri de deniyor,fakat bu sadece test aşamasında.Burns,büyük piyasalarda kar potansiyeli olabileceğini,ama tüm ülkede olmadığını söyledi.

Spor televizyonunun geçişi,büyük ekran 16:9 gösterime doğru.Canon Broadcast lensleri ulusal pazarlama müdürü Larry Thrope,kamera kullanıcılarının 4:3 izleyicileri için bu standardı koruduklarını belirtti. Çoğu tüketici geniş ekranlı cihazlara sahip olunca,spor ve diğer etkinlikler tam görüntü genişliği kullanılarak çekilecek.Bu,SD ekranda şu anda gördüğümüzün altı katı daha bilgi ekliyor.

“Benim açımdan şaşırtıcı olan,sahanın tamamını görmek için bugünün lenslerinin tam kapasitelerini kullandığımızda,karenin kenarlarını keserek bazı görüntüleri kaybedebiliyoruz.Görüntü en/boy oranındaki bu sınırlama bugün çok fazla fazladan harcama yapmadan giderilebiliyor.Yakın vadede spor yapımcılığının odaklanması gereken şey bu olmalı.”

Thorpe,televizyon spor yayınlarına yeni perspektifler getiren yeni kuşak yüksek hızlı kameralardan da bahsetti.Yeni Vision Research kameraları ve I-Movix,8000fps kare hızında çekim yaptı,ARRI 600fps hızda çekim yapabilen kameralara sahip.Bu kameralar ve Sony ile Thomson Grass Valley modelleri(120fps),ağır çekim yeniden oynatımları mümkün kılıyor.

ESPN ve MLB Network,çok fazla harcama yapmadan bir televizyon spor yayınını iyileştimenin en iyi yolunun,izleyicileri ilgili tutan yenilikçi grafikler ve etkileşimli uygulamalar olduğu konusunda hemfikir..

kaynak:broadcasterinfo Derleyen:Alper Metin&kuvvetmiraj
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: