Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

iPhone, Nokia'yı 'sildi süpürdü'

Apple'ın teknolojik oyuncağı, dünyanın en büyük cep telefonu üreticisinin pazar payını düşürürken şirketin borsadaki hisselerinin değer kaybetmesine neden oldu


HELSINKI - Apple'ın cep telefonunda devrim yaratan 'teknolojik oyuncağı' iPhone, dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Finli Nokia'nın pazar payını düşürdü. Eskisi gibi satış yapamayan Nokia'nın borsadaki hisse senedi değerleri yüzde 9,6 oranıda düşüş kaydederek 14.20 euroya düştü. Bu oran, Nokia'nın 2005'ten beri gördüğü en düşük seviye.

Nokia konuyla ilgili yaptığı açıklamada orta seviye telefon üretiminde aksaklıkların yaşandığını ve rakiplerin agresif fiyat politikasının kendilerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Yetkililer, şirketin 1 yıl içinde eski pazar payına kavuşacağını tahmin ediyor.

Nokia Finans Müdürü (CFO) Rick Simonson, şirketin, rakiplerinin uyguladığı fiyat politikasını 'sürdürülebilir' olarak görmediğini ifade etti. Analistler ise, Nokia hisselerindeki düşüşün sürpriz olduğunu söyledi.

Finli şirket, daha önce yaptığı açıklamada pazarın ihracat kolunda yıl içinde yüzde 10 büyüme kaydeceğini söylemişti. Şimdi ise gelecek yıl, 2008'de daralan pazar payını eski günlere taşımak olduğu ifade ediliyor.

Nokia'nın pazar payının düşmesi, Avrupa'da yaşanan resesyona da bağlanıyor. İnsanlar yeni cep telefonu satın almayı büyük lüks görüp bütçelerinde kemer sıkma politikalarına gidiyor. Öte yandan 'Multitouch' (dokunmatik) ekranı ve ara yüzleri ile teknoloji meraklılarının gözdesi haline gelen iPhone ise yok satıyor. Apple, daha önce yaptığı bir açıklamada 2009 sonuna kadar 40 milyon iPhone üretmeyi planladığını ifade etmişti.

Sektör analistleri, Nokia ve diğer üreticilerin pazar paylarının düşmesinde iPhone'un başarısının büyük payı olduğu görüşünde.

Bir zamanlar 'Snake' (yılan) oyunu ile teknoloji meraklılarının kalbini çalan Nokia, şimdi 'dokunmatik mücize' ile rekabet etmek zorunda. (Gazeteport/Ekonomi)

Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: